Det radikala i att säga "nej, jag orkar inte"

Har tjejers depression och ledsenhet en radikal potential? Ja, kanske. På senare år har i alla fall kvinnliga artister och influerare allt mer börjat äga berättelsen om sin psykiska ohälsa, säger Fredrika Thelandersson som forskat i fenomenet som kallas "sad girl culture".

Tjejer som kallar sig "psycho bitch" på Instagram, mörk humor, och deppiga låttexter. Fenomenet "sad girls" på internet är svårt att ringa in.
22.03.2022 05:58
Den andra säsongen av HBO Max–serien Euphoria hyllades för sitt mörker och sina starka skildringar av drogmissbruk, psykisk ohälsa, dysfunktionella familjerelationer och kärleksdrama. Så här efter säsongsavslutningen är seriens söndriga tonårstjej Rue (Zendaya) kanske världens kändaste ledsna tjej.
Sexiga bilder på tjejer som röker och kallar sig själva för "psycho bitch" på Instagram, deppiga låttexter av Billie Eilish, Lana del Rey och Lorde, mem med mörk humor om hur skit man själv och samhället mår, att kalla sig "bipolar queen" i sin biografi på sociala medier... Som många andra kulturella strömningar på internet är även det som kallas "sad girl culture" (ledsen tjejkultur) svårt att ringa in.
– Den breda definitionen är att det är unga tjejer som ofta utan hämningar delar med sig av att de mår dåligt och har olika slags diagnoser. De lägger ut allt på internet, säger Fredrika Thelandersson som är postdoktor och lektor inom medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet. Hon doktorerade i ämnet vid Rutgers University i New Jersey för ett par år sedan.

ANDRA LÄSER