Stina Engblom-Colliander är lyssnarnas sommarpratare i år – skickades till Sverige som krigsbarn

Sommarpratet kommer att handla om Stina Engblom-Collianders traumatiska erfarenhet som krigsbarn i Sverige. Redaktören Thomas Lundin säger att det kommer att vara värdefullt.

Rekordmånga deltog i omröstningen av lyssnarnas sommarpratare i år.
08.05.2021 16:48 UPPDATERAD 08.05.2021 16:49
Stina Engblom-Colliander, 83 år, från Pargas vann tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare i Yle Vega.
Nu ska Engblom-Colliander, tillsammans med redaktören Thomas Lundin, färdigställa sitt sommarprat.
– Det är fantastiskt roligt att hon har vunnit, men det skulle jag ha sagt oavsett vem som skulle ha vunnit, skrattar Lundin.
Engblom-Colliander var ett av de 70 000 barn som skickades till Sverige, Danmark och Norge som krigsbarn. Hennes sommarprat kommer att handla om erfarenheten som krigsbarn i Sverige – en traumatisk händelse som förblev obearbetad och som väckts flera gånger senare i livet.
– Det var inte en sak man skulle prata om eller titta tillbaka på, säger Lundin.
– Stina sade själv att det börjar vara sista stund för henne att göra det här. Om några år finns det kanske inte någon som kan berätta om erfarenheterna som krigsbarn. Jag tror det här, om det var rätt sak att göra att skicka bort barn, är något som kommer att stötas och blötas i många år efteråt, konstaterar Lundin.
Rekordmånga, över 720 personer, deltog i omröstningen och kampen var jämn, skriver Svenska Yle. Därför kommer silvermedaljören Jonna Sundberg att vinterprata i Yle Vega i år.
Listan på alla de övriga sommarpratarna presenteras den 17 juni.
I år fyller konceptet med lyssnarnas sommarpratare 10 år.

ANDRA LÄSER