Förlängd rysk tidsfrist efter dopningsaffären

Ryska aktiva blir inte utkastade – än. Trots kritik mot landets friidrottsförbund skjuter Internationella friidrottsförbundet (WA) på tidsfristen till mars nästa år.

Internationella friidrottsförbundet skärper tonen mot Ryssland, men slänger inte ut de aktiva än. Arkivbild.
Ryska friidrottsförbundet (RusAF) hade på sig till den 30 september för att presentera en plan för hur förtroendet för deras verksamhet ska återupprättas efter den stora dopningsskandalen. Det är ett krav för att landets friidrottare ska få tävla internationellt, bland annat i OS i Tokyo nästa år.
Nu förlänger WA tidsfristen till den 1 mars 2021, men skärper samtidigt tonen mot Ryssland.
"Om inte en tillräckligt genomarbetad plan finns vid det datumet kommer styrelsen återigen ta upp ärendet om att utesluta RusAF", säger WA:s ordförande Sebastian Coe i ett pressmeddelande.
RusAF lämnade in en åtgärdsplan i somras till WA:s arbetsgrupp om rysk dopning, men WA anser att den var undermålig och inte kan godkännas.
RusAF måste införa nolltolerans mot dopning hos såväl aktiva som ledare och tränare i Ryssland, men verkar inte kunna återupprätta förtroendet för sitt antidopningsarbete eftersom organisationen är för svag, skriver WA i ett pressmeddelande.
Nu sätter WA sitt hopp till en ny ledning för den ryska antidopningsorganisationen som ska komma på plats under hösten. Därför förlängs tidsfristen till nästa år.
Det ryska friidrottsförbundet har varit avstängt från internationella tävlingar sedan november 2015, men ryska aktiva har kunnat tävla under neutral flagg på galor och i stora mästerskap. I december fattar WA beslut om det upplägget ska förlängas.

Rysk dopningsskandalen inom friidrotten

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.
McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.
Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen gäller fortfarande. Ett stort antal ryska friidrottare har getts tillåtelse att tävla internationellt under neutral flagg.
Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande. 271 ryska idrottare deltog, dock inga friidrottare.
Den 9 december 2019 beslutade Wadas styrelse att följa granskningskommitténs förslag och stänga av rysk idrott i fyra år.
ANDRA LÄSER