ÖT: Linda Karlström är tillbaka – tränar gymnaster i Kronoby och Jakobstad

Den kontroversiella tränaren Linda Karlström är tillbaka i gymnastiken. Hon tog paus från tränandet efter uppståndelsen som uppstod efter SVT:s dokumentär Vaccinkrigarna.

Linda Karlström fungerar som tränare i två österbottniska föreningar.
08.10.2021 10:42 UPPDATERAD 08.10.2021 10:54
Vaccinmotståndaren Linda Karlström möttes av mördande kritik efter att SVT:s dokumentär "Vaccinkrigarna" sändes i fjol. Karlström ifrågasatte förintelsen och presenterade konspirationsteorier.
"Sanningen om förintelsen är i själva verket mycket grymmare än förintelsesagan. Att man kan koka ihop en sådan historia för att gynna de syften som vi i dag ser styr världen", sade Karlström i dokumentären.
Finlands Svenska Idrott (FSI) tog kraftigt ställning mot Karlströms uttalanden.
– FSI tar kraftigt avstånd från antisemitismen. Den hör inte till idrotten och inte till samhället. Det är helt oacceptabelt och det är väldigt tråkigt att det finns sådana åsikter, sade dåvarande ordförande Håkan Nystrand till HBL.
Nystrand sade att åsikter av den typen inte får finnas ens i bakgrunden hos personer som leder unga.
– Jag är bestört, ledsen och chockad. Tränare är stora förebilder för unga och de kan påverka idrottarnas värderingar och tankar. Då jag hör att det finns åsikter av den här typen i bakgrunden tänds en röd varningslampa för mig, sade han.
Läs också: Idrotten fortfarande inte rumsren – Kronoby premierade vaccinmotståndare och förintelseförnekare
Karlström, som valts till årets tränare i Kronoby, lämnade sina tränaruppdrag inom IK Kronan efter uppståndelsen kring hennes uttalanden i SVT-dokumentären. Kronobys tf kommundirektör Ulf Stenman tog avstånd från Karlströms uttalanden.
Finlands Gymnastikförbund meddelade att de inte har befogenheter att bestraffa Karlström efter att FSI bett förbundet utreda Karlström.
Nu skriver Österbottens tidning att Karlström är tillbaka som tränare. Hon ska träna gymnaster i både IF Drott i Jakobstad och i just IK Kronan i Kronoby.
Det råder tränarbrist inom gymnastiken i Österbotten och det spelade enligt Karlström in då hon rekryterades till de två klubbarna.
– När det finns en kompetent tränare i trakten är det ju inte konstigt att de tar kontakt, säger hon i ÖT.
Varken Irene Strömberg, ordförande för gymnastiksektionen i IF Drott, eller Johan Boholm, ordförande för IK Kronan, ser några som helst problem med att Karlström är tillbaka som tränare.
– Personligen ser jag ingen dramatik i detta, säger Boholm i ÖT.
– Vi har haft upp frågan i vår styrelse. Det finns inget som tyder på att hennes åsikter i de kontroversiella frågorna påverkar hennes sätt att sköta träningarna. Det här är föreningens linje. Karlström är dessutom en jätteduktig tränare som vi har välkomnat till vår förening, säger Strömberg till tidningen.

ANDRA LÄSER