Vårdjättarna tar vinsten från personalen

Politiker borde förstå att om det givna priset är cirka 30 procent lägre än det pris som kommunen kan producera samma tjänst för borde man dra öronen åt sig.

04.08.2019 11:17
Jag läste Cristina af Hällströms insändare (HBL Debatt 30.7) och kan inte annat än instämma. Jag anser att det enda sättet för att stoppa upphandlingen inom social- och hälsovården är en lagändring. Vårdbehovet för hjälpbehövande äldre och sjuka borde inte utsättas för upphandling.
Vårdjättarna kan minsann svara på kommunernas offertförfrågan. Personalstyrka, kunskapen inom vården med mera uppfylls till 100 procent och priset är oftast cirka 30 procent lägre än seriösa producenter, vilket oftast betyder att kommuner med en ansträngd ekonomi väljer den billigaste. Resultatet vet vi i dag. Vårdjättarna skyller på personalbrist. Alldeles riktigt, så är det. Vårdjättarna betalar lägre lön än den offentliga sektorn och arbetstagaren pressas till det yttersta för att ägaren skall få ut miljonvinster. Arbetsledningen är också i många fall bristfällig.
Politiker borde förstå att om det givna priset är cirka 30 procent lägre än det pris som kommunen kan producera samma tjänst för borde man dra öronen åt sig. Det kan väl inte vara så illa att våra politiker inom vården och omsorgen inte känner till sin egen prisbild eller personalstyrka. Matematiken är mycket enkel, 80 procent av kostnaderna för en vårdplats är lönekostnader.
Skall vårdbolag göra vinst är det från personalens ryggar den vinsten skall tas.

Barbro Wikberg

SFP-politiker, Hangö

ANDRA LÄSER