Handelsbanken kan ha hittat köpare till den danska verksamheten

Handelsbanken har försökt bli av med sin verksamhet i Danmark och Finland sedan hösten. Men den finska sidan är det tyst om.

Det är tyst om försäljningen av Handelsbankens finska verksamhet.
Handelsbankens danska verksamhet kan komma att säljas till danska Jyske Bank. På onsdagskvällen bekräftade bägge parter spekulationerna om att de för diskussioner om en försäljning.
Bakgrunden är att Handelsbanken i oktober i fjol meddelade att man vill avyttra verksamheten i Danmark och Finland. Ledningen motiverade beslutet med att marknadsandelen i länderna är för liten, trots en lång närvaro i länderna. Handelsbanken har verkat i Finland sedan 1985.

Tyst om Finlandsverksamheten

I Danmark har rykteskvarnen gått het sedan Handelsbanken öppnade för försäljning. Intresset för den finska verksamheten har däremot varit svalare.
Ett av problemen är att Handelsbanken strävar efter att sälja hela köret på en gång, enligt analytiker som HBL har pratat med. Det har bedömts som sannolikt att de två största bankerna, OP och Nordea, skulle få problem med konkurrensmyndigheterna om de försökte köpa banken. Samtidigt är Handelsbanken, med sina fem procent av lånemarknaden, en stor tugga att svälja för de mindre bankerna. Mot bakgrund av detta har mellanstora Danske Bank setts som den mest sannolika kandidaten. Danske Bank är tredje störst på lånemarknaden, med en andel på dryga nio procent.
Analytikerkåren har också förbryllats av Handelsbankens taktik. Det är ovanligt att man meddelar att en del av ett företag är till salu utan att ha en tilltänkt köpare. I och med att alla nu känner till Handelsbankens position blir deras förhandlingsposition sämre och köpesumman lägre för varje dag.
– Vanligtvis handlar man först och öppnar för frågor efteråt – inte tvärtom. Med det här tillvägagångssättet blir det köparen som bestämmer, sade OP:s chefsanalytiker Antti Saari i en tidigare intervju med HBL.

Lojala kunder

Handelsbankens Finlandschef Hanne Katrama upprepar koncernledningens ord när HBL ringer upp: "Försäljningen av Finlandsverksamheten fortskrider enligt planen".
– Det är koncernens sak att informera då det finns ny information, säger Katrama.
Budskapet till kunderna har hela tiden varit att försäljningsprocessen varken påverkar dem eller kundbetjäningen. Banken ger inte ut siffror över antal kunder eller personal, men Katrama säger att försäljningsbeskedet inte har lett till något bortfall i någondera kategorin.
– Banken fungerar som vanligt, och vi har haft en hög kundlojalitet så här långt.

Vad får köparen?

Handelsbanken är Finlands fjärde största bank mätt i utlåning, men ändå en lilleputt jämfört med dominanterna OP och Nordea.
Handelsbankens andel av lånemarknaden är 5,5 procent, jämfört med OP:s 34,6, Nordeas 25,1 och Danske Banks 9,1. Relativt sett är banken starkare inom företagssegment än inom hushållssegmentet.
Mätt i bankinsättningar är Handelsbanken sjätte störst, efter de tidigare nämnda storbankerna samt sparbankerna och S-banken.
Banken har ett förhållandevis brett kontorsnätverk, med 26 bankkontor i 19 finska städer. Av de andra jämförbara affärsbankerna har till exempel Aktia 15 kontor och Danske Bank 18.
Samtidigt är Handelsbanken, med sina fem procent av lånemarknaden, en stor tugga att svälja för de små bankerna.
Jyske Bank kan vara på väg att köpa Handelsbankens danska verksamhet. Handelsbanken och Jyske Bank bekräftar båda i separata pressmeddelanden att det förs diskussioner om en försäljning.
Bakgrunden är att Handelsbanken i oktober förra året meddelade att man vill avyttra sin finländska och danska verksamheter.
– I takt med att regelverk och mycket annat kickat in, så har det blivit mycket svårare att lönsamt och effektivt skala upp våra erbjudanden, förklarade Handelsbankens vd Carina Åkerström beslutet.

ANDRA LÄSER