Erja Yläjärvi i sitt sommarprat: "Vi har fått livet som en gåva"

HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi blir mer övertygad för varje år som går att ingen borde följa nyheterna hela tiden. Det är ett av hennes budskap som Yle Vegas sommarpratare på onsdagen.

HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi sommarpratar om rädsla. Hon tillträdde som HBL:s nya chefredaktör och ansvarig utgivare i fjol.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
29.06.2022 12:49
– Vi lever i en tid full av ångest, då många är rädda eller nervösa. Varje dag publicerar vi i medierna hundratals nyheter som kan väcka oro.
Så inleder HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi sitt sommarprat i Yle Vega, som publicerades natten till onsdag på Arenan.
Temat för sommarpratet är rädsla, och handlar bland annat om Yläjärvis personliga erfarenheter av att leva med en ständig oro – samtidigt som hon levde sitt drömliv rent karriärsmässigt.
Yläjärvis liv förändrades för all framtid efter en solig vårdag i april för 20 år sedan, då hennes två år yngre lillebror Mikko plötsligt inte svarade i telefonen. Yläjärvi jobbade då som utrikesjournalist i den palestinska staden Jenin på Västbanken medan Mikko var 22 år gammal och studerade i Tammerfors, där syskonen skulle fira valborg tillsammans om några veckor.
Men Mikko dog oväntat i hjärnfeber, efter en helt vanlig förkylning – och under många år efter händelsen tog rädsla, oro och ångest en allt större plats i Yläjärvis liv.

Träffade sin man i ett palats

Sommarpratet handlar också om Yläjärvis uppväxt i Kuopio – som låg närmare Sovjetunionen än Sverige – och som påverkat henne så mycket att hon fortfarande, efter att ha bott på flera olika ställen i 25 års tid, alltid presenterar sig som savolaxare.
Hon presenterar också sin mamma Sirkka som tog hand om barnen medan pappa Toivo var centerpartistisk riksdagsledamot och minister, och kom hem med kvällsflyget på fredag och åkte tillbaka till riksdagen på måndag morgon.
I slutet av sommarpratet berättar hon också om hur hon träffade sin man Stefan Winiger i diktatorn Nicolae Ceaușescus obehagliga palats, när de båda bevakade ett Nato-toppmöte i Rumänien 2008.

Musiken i Erja Yläjärvis sommarprat

Kent - La Belle Epoque
Green Day - Boulevard of Broken Dreams
Avicii - Hey Brother
Erin - Mitä Tänne Jää
Rihanna - Diamonds
Nightwish - Élan
Robbie Williams - Love My Life

Borde tala om tro

Yläjärvi har jobbat 20 år inom journalistiken, bland annat som Europakorrespondent för STT, redaktionschef på Helsingin Sanomat och chefredaktör på HBL och Iltalehti. Ändå är ett av hennes tydligaste budskap i sommarpratet att det räcker mer än väl att inte läsa nyheter hela tiden.
– Som journalist och chef har jag funderat på vilket ansvar medier har för folks rädsla, säger Yläjärvi och konstaterar att hon i efterhand anser att medierna inte borde ha bevakat coronapandemin så intensivt som de gjorde.
I sommarpratet undrar hon också varför vi finländare talar så lite om det vi tror på, och det som är heligt för oss. Kanske bidrar det till att vi känner oss ensamma när det är svårt i livet, tänker Yläjärvi som säger att hon alltid trott på något som är större än henne själv.
– Jag tänker att vi har fått livet som en gåva, vi har våra liv bara i en kort stund, och när som helst kan den stunden ta slut. Men det jag inte förstår är varför just jag har fått alla de här åren och alla de här chanserna, medan Mikko inte fick det, säger Yläjärvi.

Sommarpraten sänds i Yle Vega 27.6–12.8 klockan 10 och 18. Sommarpraten kan också lyssnas på Arenan. Programmen är tillgängliga i ett år.

Här kan du läsa vilka andra sommarprat som sänds i Yle Vega i sommar.
Läs också Erja Yläjärvis krönika i HBL (13.1.2022): Att leva med rädsla är inte ett riktigt liv.

ANDRA LÄSER