Ledare: Sveriges sak är nu verkligen vår - och Natos

Finlands väg in i Nato har nu jämnats ut. Men samtidigt tvingas vi släppa greppet om Sveriges hand. För både Finland och Nato gäller nu att inte släppa avståndet till Sverige. Svenskarna måste snabbt fås med in i alliansen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan  meddelade president Sauli Niinistö att Turkiet nu ratificerar Finlands Natoansökan - men inte ännu Sveriges.
LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
17.03.2023 17:31
Finland är nu ännu ett steg närmare ett Natomedlemskap. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan avslutade sin katt- och råttalek med Finland och meddelade på fredagen vid ett möte i Ankara med president Sauli Niinistö att ratificeringsprocessen av vår medlemsansökan inleds i det turkiska parlamentet. Erdoğan sade att han hoppas att den kan stökas undan före det turkiska parlamentet upplöses i mitten av april, en månad före parlaments- och presidentvalet i landet. Det är givetvis i en auktoritär stat samma sak som en order - och så sker.
Därmed börjar också den andra bromsklossen i Finlands och Sveriges Natoprocess, Ungerns president Viktor Orbán, att få bråttom. Han har ju redan länge försäkrat att Ungern inte blir det sista landet som ratificerar de här Natoansökningarna. Också Orbán har i veckan befunnit sig i Turkiet, så han är i högsta grad informerad om läget. Det senaste budet är att en ratificering i det ungerska parlamentet kunde ske om två veckor. Kan det vara ett datum som äntligen håller?
I övrigt är Finland redo för Nato då president Niinistö sannolikt på torsdag stadfäster Natolagarna.

ANDRA LÄSER