Krönika: En gång i tiden sov spårvagnsförarna i ”Sibbo kyrka” – nu står där en betonglåda som vissa vill kalla ”palats”

Många tidningar har under årens lopp låtit sina läsare rösta fram de fulaste lådorna. I politiska frågor är folkomröstningar farlig populism, i arkitektoniska är de önskvärda eftersom så många arkitekter i Finland inte vågar, eller tillåts, göra sin arkitektur djärv och kreativ.

Waldemar Aspelins ”Sibbo kyrka” på Mannerheimvägen 76 i Tölö fotograferad 1970. Huset stod klart 1905 och revs 1978.
30.11.2022 05:02 UPPDATERAD 30.11.2022 11:14
För fyrtio år sedan samlade jag in namn för bevarande av ”Sibbo kyrka” – arkitekten Waldemar Aspelins jugendhus i Tölö bredvid de gamla spårvagnshallarna. Sibbo kyrka kallad för att huset hade ett torn på taket och spårvagnsförarna som bodde där ofta var hemma från Sibbo.
Det gick som det alltid gick på den tiden, det gamla huset revs och i stället dök det upp en grå betonglåda – en nollarkitekturbyggnad. I fyrtio års tid har jag varje kväll bett till gud att han ska låta arkitekten Matti Hakalas misstag gå samma öde till mötes som Sibbo kyrka, och betonat ordet kyrka för att Gud ska bli riktigt förbannad.
En gång efter en fotismatch på Tölö fotbollsstadion frågade jag min vän Arkitekten (han är grundare av en av landets mest välrenommerade byråer och har vunnit många arkitekturtävlingar) om han såg något värde i betonglådan. Svaret var nekande och jag uppfattade det som ärligt (fast han säkert förstod att det hade blivit bråk – fotbollsbråk – om han sagt ja).

ANDRA LÄSER