Frankrike slog lillebror – klart för VM-final

Frankrike står vid tröskeln till sitt andra VM-guld efter att ha slagit lillebror Belgien med 1–0 i semifinalen. Nu väntar England eller Kroatien i finalen. – Hatten av för mina spelare och min stab, säger franske tränaren Didier Deschamps.

Den franska målvakten Hugo Lloris höll målet tomt trots belgarnas farliga inlägg.
Frankrike åker vidare till Moskva och finalen på söndag, medan Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku och de andra i Belgiens gyllene generation blir utan det VM-guld många trodde de hade på gång. Åtminstone från VM 2018 i Ryssland.
För Frankrike lever möjligheten kvar att återupprepa triumfen från hemma-VM 1998 då dagens tränare Didier Deschamps var lagkapten.
– Jag är väldigt glad för mina spelare. Det var en tuff match mot ett väldigt bra belgiskt lag, säger Deschamps enligt AFP.
Fransmannen är nu ett steg från att bli världsmästare både som lagkapten och tränare, vilket han då skulle bli den första genom tiderna att bli.

Umtiti målgörare

Det var två lag som känner varandra utan och innan som möttes i VM-semifinalen och trots mängden av anfallspotential på båda håll blev det en relativt tillknäppt match. Åtminstone till en början.
Belgien hade det mesta av spelet inledningsvis, men Frankrike kom in i matchen och var på vippen att ta ledningen i den första halvleken när Benjamin Pavard kom fri. Belgiens målvakt Thibault Courtois fick dock ut en fot och gjorde en strålande benparad.
I stället kom utdelningen i början av den andra halvleken.
Efter 51 minuter trängde sig försvararen Samuel Umtiti fram förbi Marouane Fellaini på en hörna och nickade in bollen i mål, 1–0.
Efter Umtitis mål tog Frankrike tillfälligt över mer av spelet eftersom Belgien behövde släppa på tyglarna för att jaga kvittering.
Fixstjärnan Kylian Mbappé fick plötsligt mer utrymme och visade upp ett brett register av frispelningar och snabba löpningar med boll som satte Belgiens försvar på svåra prov.

Tredje VM-finalen

Fransmännen kunde samtidigt stå emot den belgiska forceringen som kom i våg efter våg.
– Jag känner en stor stolthet. Vi jobbade hårt. Jag gjorde målet men vi levererade en bra match och jag är väldigt stolt över samtliga, säger målskytten Umtiti enligt Reuters.
Nu blir det Frankrike som får spela VM-finalen på söndag, sin tredje i fotbollshistorien. Belgien får ställa in sig på bronsmatchen i S:t Petersburg på lördag. Det är andra gången landet spelar en bronsmatch i ett VM. Då, 1986, blev det förlust, mot just Frankrike, 2–4.
Nu slipper de Frankrike där, men av förklarliga skäl var det en besviken Roberto Martinez, tränare, som mötte medierna efter matchen.
– Skillnaden blir tyvärr en fast situation i en väldigt tajt och jämn match, säger Martinez enligt AFP.
– Jag kan inte begära mer i attityd från spelarna. Om man ska förlora en sådan här match så är det på det sättet våra spelare gjorde det. De kämpade och försökte till slutsignalen. Vi måste göra oss av med besvikelsen och avsluta bra då det är det minsta spelarna förtjänar. Men vi är besvikna nu, så klart, man kan inte vara annat.
Uppdaterad 00:05 med kommentarer av Deschamps, Umtiti och Martinez.
ANDRA LÄSER