I dag delas Nobelprisen ut – på olika håll i världen

Årets utdelning av Nobelmedaljer och diplom sker runt om i världen i lågmälda ceremonier där pristagarna bor eller arbetar. Men äran är lika enorm som vanligt, detta coronaår till trots.

Under Nobelveckan pågår "Nobel Week Lights Stockholm" då flera fasader, som operahuset, lyses upp.
Utdelningsceremonierna filmas och går att följa på Nobelprisets hemsida. Samtliga ceremonier kommer även visas under en tv-sänd ceremoni i Gyllene salen i Stockholm på Nobeldagen den 10 december med start klockan 14 finsk tid.
En tillställning kommer även hållas i Oslo den 10 december. Då visas bland annat prisceremonin där David Beasley, representant för FN:s livsmedelsprogram, tar emot diplom och medalj på plats i Italien.
Även pristagarnas traditionella föreläsningar är i år digitala. Först ut är föreläsningarna i fysiologi/medicin och litteratur som sändes i början av veckan, följt av fysik, kemi och ekonomi. De går att ta del av på hemsidan och blir på så sätt tillgängliga för alla som vill.
Så här har priset delats ut hittills:
Michael Houghton, född i Storbritannien och en av Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin, tog emot sina hederstecken utanför sitt hem i Danville, San Francisco, på tisdagen. Han är professor i virologi vid University of Alberta i Kanada och chef för ett forskningsinstitut där. Nobelpriset är belöningen för forskning som gjort det möjligt att behandla virussjukdomen hepatit C, en form av kronisk gulsot som drabbar miljontals människor varje år och orsakar hundratusentals dödsfall.
Medicinpristagaren Michael Houghton fick sina Nobelutmärkelser vid hemmet i Kalifornien på tisdagen.
Amerikanen Harvey Alter, verksam vid National Institutes of Health (NIH) i Maryland, delar Nobelpriset i medicin. Han tog emot det av Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter vid en ceremoni i Washington-förorten Bethesda där NIH ligger.
Nobelpriset i medicin: Nobelpriset gick till trio för upptäckt av hepatitvirus
En annan medicinpristagare, Harvey Alter, hade ambassadör Karin Olofsdotter som Nobelprisutdelare vid en ceremoni i Bethesda utanför Washington.
***
Den 89-årige britten Roger Penrose, professor vid universitetet i Oxford, delar Nobelpriset i fysik för upptäckter om svarta hål. Han kunde 1965 genom att utveckla helt nya och snillrika matematiska metoder visa att svarta hål finns på riktigt och är en naturlig konsekvens av naturens lagar – och relativitetsteorin, vilket dess upphovsman Albert Einstein inte trodde var möjligt i praktiken. På tisdagen överlämnade ambassadör Torbjörn Sohlström över medalj och diplom på svenska residenset i London.
Fysikpristagaren Roger Penrose med sin Nobelmedalj på svenska residenset i London.
En av tre fysikpristagare är tysken Reinhard Genzel vid Max Planck-institutet samt University of California i Berkeley. Med allt starkare och mer avancerade teleskop ledde studier av ett område i Vintergatans mitt i nästan 30 års tid till slutsatsen att där fanns ett svart hål. Hans Nobelutmärkelser delades ut av ambassadör Per Thöresson i München på tisdagen.
Nobelpriset i fysik: För forskning om svarta hål
En glad Reinhard Genzel visar upp sin medalj för Nobelpriset i fysik vid en ceremoni i München.
***
Amerikanerna Paul Milgrom och Robert Wilson delar på Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin forskning om hur auktioner fungerar. Beviset på deras upphöjning utspelade sig under en solig utomhusceremoni i Palo Alto, Kalifornien, med svenska generalkonsuln Barbro Osher som utdelare på tisdagen.
Nobelpriset i ekonomi: Ekonomipriset delas ut för forskning om auktioner
Robert Wilson (andra t v) med hustrun Mary Wilson skålar med Paul Milgrom med hustrun Eva Meyersson Milgrom vid tisdagens informella Nobelprisceremoni i Palo Alto.
***
Redan i söndags fick Louise Glück, Nobelpristagare i litteratur, ta emot sitt pris. Överlämnandet skedde i pristagarens trädgård i Cambridge, Massachusetts, vid en ceremoni ledd av generalkonsul Annika Rembe. Det var pristagarens egen önskan att få ha ceremonin utomhus i trädgården, som hon delar med sina grannar.
Nobelpristagarna har själva fått välja om de vill vara inomhus eller utomhus under ceremonin samt om gäster ska närvara.
Nobelpriset i litteratur: Poeten Louise Glück – "Alla mina stora priser kommer från Sverige"
Den franska forskaren Emmanuelle Charpentier fick sitt kemipris vid en ceremoni med svenske ambassadören i Berlin.
Emmanuelle Charpentier var verksam vid Umeå universitet när hon började arbetet med att utveckla den molekylärbiologiska metoden. Allt började med att Charpentier studerade en av de bakterier som gör mänskligheten störst skada, Streptococcus pyogenes. Där fann hon en liten molekyl, som visade sig tillhöra bakteriernas uråldriga immunförsvar mot virusangrepp.
Tillsammans med den amerikanska forskaren Jennifer Doudna, som hon delar Nobelpriset med, hittade hon en mekanism som klipper sönder arvsmassan hos angripande virus. Genom att mixtra med mekanismen lyckades de själva styra på vilka ställen arvsmassan skulle klippas sönder.
Pristagarna hade därmed upptäckt ett av genteknikens hittills skarpaste verktyg: gensaxen Crispr/Cas9, som gör det möjligt att göra skräddarsydda förändringar i arvsmassan.
Sedan forskarna presenterade sin upptäckt för snart tio år sedan har användningen exploderat inom forskarvärlden. Tekniken har bland annat bidragit till en mängd viktiga grundvetenskapliga upptäckter och forskare har kunnat framställa grödor som kan motstå torka, skadedjur och mögel.
Nobelpriset i kemi: Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna tilldelas Nobelpris i kemi för gensaxen
Den franska forskaren Emmanuelle Charpentier tar emot Nobelpriset i kemi av Per Thoresson, Sveriges ambassadör i Tyskland. Charpentier delar priset med sin amerikanska forskarkollega Jennifer Doudna.

De är årets Nobelpristagare

Fysiologi/medicin: Harvey J Alter, Michael Houghton och Charles M Rice för upptäckt av hepatit C-virus.
Fysik: Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för upptäcker om svarta hål.
Kemi: Emmanuelle Charpentier och Jennifer Douda för upptäckt av gensaxen.
Litteratur: Louise Glück, amerikansk poet.
Ekonomi (Sveriges Riksbanks pris): Paul R Milgrom och Robert B Wilson för forskning om auktioner.
Nobels fredspris: FN:s livsmedelsprogram WFP.

ANDRA LÄSER