Statsvetare: Partierna kommer att skylla på varandra

Strax efter att Sverigedemokraterna meddelande att de inte kommer ingå i en eventuell bred uppgörelse om migrationspolitiken i den svenska riksdagen kom beskedet att migrationssamtalen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Sverige har brakat samman.

Jimmie Åkesson (SD) på Sverigedemokraternas pressträff med anledning av de migrationspolitiska samtalen.
Beskedet att Sverigedemokraterna inte kommer att ingå i en eventuell bred uppgörelse om migrationspolitiken kan vara en av anledningarna till att migrationssamtalen brakade samman, tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.
– Spelplanen ändras när Sverigedemokraterna så tydligt säger att de inte är intresserade av en bred överenskommelse. Bryter samtalen samma så skyller man sällan på sig själv. Man säger inte att det var grupper inom det egna partiet som inte kunde tänka sig att ställa upp utan man skyller på motståndaren, det hör till spelet.
För Sverigedemokraterna är migrationsfrågan det viktigaste verktyget för att mobilisera väljare, enligt Hinnfors, därför är en överenskommelse, som skulle kunna leda till att frågan försvinner från dagordningen, inte optimal för dem.
– Nu när Sverigedemokraterna säger att de inte kan tänka sig att stödja en bred överenskommelse då ökar trycket på Moderaterna att inte göra upp med Socialdemokraterna för då kommer man ha Sverigedemokraterna på sin högerflank som kritiserar.

Risk att regeringen spricker

Samtidigt har Socialdemokraterna liknande bekymmer. Om de närmar sig Moderaterna, som i sin tur närmar sig Sverigedemokraterna, då kan nog regeringen spricka, tror Jonas Hinnfors.
– Regeringsfrågan är viktig för regeringspartierna. Gränsen är nog nådd för Miljöpartiet om Socialdemokraterna skulle göra upp med de andra om en striktare migrationspolitik och inte minst är det volymfrågan som har varit svår att komma runt.
När samtalen nu brutit samman är man tillbaka på ruta ett, menar Jonas Hinnfors.
– Nu får de olika konstellationerna se om de kan göra upp. Det kan bli så att det blir förslag i riksdagen, ingen uppgörelse på pappret, men överenskommelser som värker fram i riksdagen. Det kan komma motioner om volymmål, om familjeåterförening, sedan får man se hur riksdagen röstar.
Statsvetaren Jenny Madestam vid Södertörns högskola är förvånad över att Moderaterna och Socialdemokraterna inte lyckats komma överens i migrationssamtalen.
– Jag är förvånad. Jag trodde det skulle vara möjligt att hitta en lösning eftersom det också finns starka incitament för alla partier att komma överens. Men då är det troligen så att Miljöpartiet trycker hårt på Socialdemokraterna, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap.

"Stort nederlag för S"

Madestam kallar också de havererade förhandlingarna för "ett stort nederlag för Socialdemokraterna", som hon tycker haft mest att vinna på en uppgörelse. Men hon menar att även de tidigare Allianspartierna har ett intresse av att lägga den svåra migrationsfrågan till handlingarna.
– De behöver liksom Socialdemokraterna visa att man vill fatta beslut om en mer restriktiv politik än den som var innan den här tillfälliga lagen, säger Jenny Madestam.
Däremot har hon svårt att bedöma hur framtidsutsikterna är för en uppgörelse efter dagens besked.
– Det kan vara en del av spelet. Att Moderaterna går ut och säger att Socialdemokraterna lyssnar för mycket på Miljöpartiet, det är ett strategiskt val. Väljarna vill ha en mer restriktiv politik, så man vet att man har opinionen med sig, säger Jenny Madestam.
ANDRA LÄSER