De är årets nya företag – för Johanna Småros har mjölk och böcker mycket gemensamt

När presidenten i dag delar ut internationaliseringspris går titeln årets nya företag till Relex Solutions. Johanna Småros och hennes kolleger vill vara bäst i världen på att effektivera handelns varuflöden.

Johanna Småros, Michael Falck och Mikko Kärkkäinen grundade Relex Solutions tillsammans och är fortfarande de största personliga ägarna i bolaget. I år överskrider omsättningen 100 miljoner euro.
19.11.2021 12:30 UPPDATERAD 19.11.2021 13:17
Är din vanliga mjölk slut när du kommer till butiken? För köpmannen är det illa, men ännu värre att tvingas hälla ut mjölk som passerat bäst före-datumet.
För att räkna med alla faktorer som påverkar efterfrågan på mjölk kan det därför hända att köpmannen eller kedjan har anlitat Relex Solutions. Det här finska bolaget kan göra prognoser som automatiskt tar hänsyn till faktorer som kampanjer, säsonger, vilken veckodag det är – och till och med vädret.
Frågan är också hur varorna ska placeras så att vissa hyllor inte behöver fyllas på flera gånger om dagen. Det mest lönsamma är oftast att bära in leveransen rakt på butiksgolvet, utan mellanlagring.

ANDRA LÄSER