Anna-Lena Laurén: FSB hittade snabbt en skyldig ”ukrainsk agent” – det väcker misstankar

Det tog den ryska säkerhetstjänsten FSB ett och ett halvt dygn att hitta vad de kallar den ukrainska ”agenten” som ska ha mördat Darja Dugina. Men uppgiften är högst opålitlig. FSB är pressat att visa resultat.

Den 20 augusti ska Darja Dugina ha besökt festivalen ”Traditioner” utanför Moskva där Dugina uppträdde tillsammans med sin pappa Aleksandr Dugin. På vägen hem sprängdes Dugina i luften.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
22.08.2022 20:00 UPPDATERAD 22.08.2022 20:25
Enligt FSB heter hon Natalja Vovk och är född 1979. Hon ska ha kommit till Ryssland den 23 juli i sällskap med sin dotter, hyrt en bostad i samma hus som Darja Dugina bodde i och skuggat sitt offer i en Mini Cooper.
Den 20 augusti ska hon ha besökt festivalen ”Traditioner” utanför Moskva där Dugina uppträdde tillsammans med sin pappa Aleksandr Dugin. På vägen hem sprängdes Dugina i luften. Följande dag ska Vovk ha lämnat Ryssland till Estland via Pskov.
Hur har FSB kunnat avslöja allt detta – inklusive en påstådd kopia av Vovks ID-handling vid ukrainska nationalgardet – och samtidigt ha låtit en ukrainsk agent slinka mellan fingrarna? Själv har jag under det senaste året blivit förhörd tre gånger av FSB på gränsen mellan Ryssland och Finland, i egenskap av utländsk journalist.

ANDRA LÄSER