Nooshi Dadgostar säger klart och tydligt att Vänsterpartiet kommer att rösta gult när riksdagen ska rösta om Stefan Löfven kan tillträda på nytt som statsminister. Rösta gult innebär att man inte röstar emot och det behövs för att Löfven inte ska få en majoritet – 175 ledamöter – emot sig.
Det här beror på att hyresfrågan är borta från dagordningen och då har man mandat att stödja Löfven.
När det gäller budgeten är inte Dadgostar lika välvilligt inställd. Det kräver förhandlingar, en uppgörelse och inflytande som motsvarar partiets storlek.
– Det är självklart, säger hon, vi är lika stora som Centerpartiet.
Det här är ett stort huvudbry för Stefan Löfven. Vänsterpartiet är lika fixerade vid att få inflytande som Centerpartiet är vid att inte släppa in vänstern i budgetvärmen. Centerledaren Annie Lööf karaktäriserar både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som ytterlighetspartier men långt på var sin sida av höger-vänsteraxeln.
Att budgeten är högprioriterad för Löfven visar det faktum att han har lovat avgå om den inte går igenom.
– Vi är redo och beredda att förhandla och se till att det kommer en budget som vi kan acceptera i sin helhet, men det är upp till Löfven. Om det inte ser ut så, så kommer vi naturligtvis att rösta på vår egen budget, säger Dadgostar.
Budgetkraven är klassiska vänsterfrågor: en stark bostadspolitik, tryggare vård, skola och omsorg.
– Vi måste bort från det privatiseringskaos vi haft i Sverige, konstaterar hon.
Från Annie Lööfs sida har svaret varit kalla handen och ett blankt nej till allt inflytande.
– Om man säger nej till alla hela tiden, då ökar risken för ett extraval, och det är ett ansvar som Centerpartiet får ta, säger Nooshi Dadgostar.
Ingen kändis
Nooshi Dadgostar efterträdde den mycket populäre partiledaren Jonas Sjöstedt den sista oktober i fjol. När HBL gjorde en ”avskedsintervju” med Sjöstedt mitt under pandemin på vårvintern i fjol var tanken att han skulle sluta under våren men på grund av pandemin valdes Dadgostar till Vänsterpartiets ledare först på senhösten. Då talade Jonas Sjöstedt om hur han egentligen bara är ett ”förband” till Dadgostar och att det är hon som kommer att driva partiets politik på ett nytt sätt. Valet fick kritik i medierna bland annat med motiveringen ”att ingen känner henne”.
Noosh Dadgostar inledde den så kallade Almedalsveckan som på grund av pandemin inte arrangeras på Gotland.
Sjöstedt visste vad han siade om eftersom Dadgostar, dagen efter sin 36:e födelsedag, var den som i praktiken fällde den svenska regeringen och utlöste den regeringskris som kanske får sin upplösning den här veckan.
Om hon var en doldis, utom för de egna partimedlemmarna, när hon valdes är hon en kändis som har skjutit som en raket bland opinionsmätningarna som mäter förtroendet för partiledarna också bland dem som röstar på andra partier.
Hon har blivit populär bland under 30-åringarna troligen för att hon vägrade gå med på den fria hyressättning på nybyggda bostäder, själv talar hon om marknadshyror.
Vänsterpartiet har fått över 3 300 nya medlemmar på två veckor och medvinden ser inte ut att avta. Ett parti som leds av en ”småbarnsmorsa från förorten” som hon själv har kallat sig.
Första tiden på flyktingförläggning
Nooshi Dadgostar eller Mehrnoosh som hon heter i förnamn föddes på BB i Ängelholm i Skåne, men bodde under sina första månader på flyktingförläggningen i Perstorp i Hässleholm. Om man drar ett streck över Skåne rakt österut mot Kristianstad så stöter man på Perstorp. Dit hade föräldrarna kommit som flyktingar från Iran. För de två universitetsstuderandena var det ett måste när vänner och politiska kamrater började ”försvinna”.
Från doldis till kändis
Namn: Nooshi Dadgostar
Ålder: 36
Yrke: Vänsterpartiets ledare sedan 31 oktober 2020 och riksdagsledamot sedan 2014.
Familj: Sambo och en dotter.
Karriär: Hon har varit politiskt engagerad sedan slutet av 90-talet, bland annat i arbetet mot utförsäljningar av allmännyttan.
I riksdagen har hon varit ansvarig för bland annat bostadspolitik och socialförsäkringsfrågor. Hon har också varit partiets feministiska talesperson.
Källa: Vänsterpartiet
Flyktvägen gick via Pakistan till Tyskland och slutade i Perstorp. I Sverige bodde familjen först i Norrtälje innan det blev Göteborg. Där skedde det politiska uppvaknandet och det blev Ung Vänster. Hon fortsatte till Stockholm för juridikstudier som fortfarande inte är klara.
Hon valdes till vice ordförande i Ung vänster och slipade sitt politiska kunnande genom att bli invald i kommunfullmäktige i Stockholmsförorten Botkyrka och var en drivande kraft bakom kampanjen ”Alby är inte till salu” som jobbade för att inte bostäder på Albyberget skulle säljas till riskkapitalister. De boende förlorade medan Dadgostar blev invald i riksdagen. Det här var 2014.
Offensiv opposition
Sju år senare säger hon att Vänsterpartiet ska bli det som Socialdemokraterna en gång varit. Hon kallar det för en offensiv oppositionspolitik. Hur offensiv fick Stefan Löfven erfara för knappt två veckor sedan.
Om företrädaren Jonas Sjöstedt fick rätt i att Nooshi Dadgostar kommer att förändra Vänsterpartiet fick Moderaternas Hanif Bali lika rätt. Inför valet av Dadgostar twittrade han: ”Hon äter sossar till frukost”.
Kanske Stefan Löfven och Annie Lööf borde fundera om när det gäller budgetförhandlingar med Nooshi Dadgostar.
På frågan om hon för förhandlingar med Löfven och vilka kraven är säger hon:
– Jag tror inte det är så klokt att förhandla med andra partier via media. Jag har kontakt med många men med vilka håller jag för mig själv.
Nooshi Dadgostar föddes på BB i Ängelholm i Skåne men bodde första tiden med sina föräldrar på flyktingförläggningen i Perstorp.
Hon säger att partiet har blivit svagare genom sin inställning till Socialdemokraterna.
– Vi kommer aldrig att leverera ett passivt stöd igen, säger hon bestämt.
Även om det går så att både Centerpartiet och Vänsterpartiet stöder Stefan Löfven i en omröstning är det inte sagt att det räcker. Mandatfördelningen är så jämn. Då kan det hända att avgörandet fälls av den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon är tidigare Vänsterpartist och hon har gett en åtta punkters lista till Löfven för att släppa fram en regering där Löfven är statsminister. Dadgostar vill inte kommentera kravlistan eftersom Kakabaveh inte längre är partimedlem.
Vad är Almedalen?
Almedalen kallas för den demokratiska mötesplatsen för alla och ordnas 4-7 juli.
Ordnas traditionellt på Gotland men på grund av pandemin är den bara digital i år.
Startskottet var när den dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från en mobilscen i utkanten av Almedalen år 1968.
De politiska partierna har i vanliga fall en hel dag som ägnas åt deras politik men i år de delade så att Vänsterpartiet och Kristdemokraterna inleder på söndagen 4.7.
På måndag 5.7 är det Liberalerna och Sverigedemokraterna
På tisdag 6.7 samsas Centerpartiet och MIljöpartiet
På onsdag 7.7 delas dagen av Socialdemokraterna och Moderaterna.
Mera om programmet finns på https://almedalsveckan.info
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Mitt i Helsingfors byggs ett hus många kommer att besöka – bara rulltrapporna kostar 6 miljoner euro
28.03.2023 08:07

Lag och rätt
Ett fel i balkongräcket orsakade fall från sjunde våningen – utreds som dödsvållande
28.03.2023 10:28

Riksdagsvalet 2023
Inte ord på svenska av Riikka Purra i Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt
27.03.2023 21:16

Kyrkslätt
Tonåringen Christoffer rånades under pistolhot i Kyrkslätt – ”De slog mig i ansiktet och sa att jag skulle öppna väskan”
28.03.2023 05:00

