En död i explosion vid tunnelbanestation i Huddinge

En man i 60-årsåldern omkom vid en explosion i Stockholms tunnelbana på söndagen. Polisen tror att det var en handgranat som exploderade. En kvinna i 45-årsåldern skadades lindrigt.

Det finns inga tecken på att offren varit måltavlor för en attack, enligt polisen. I stället antar man att det var en handgranat som exploderade. Enligt Aftonbladet ska mannen ha plockat upp handgranaten och cyklat i väg med den, och då ska den ha exploderat.
– Vi kan inte vara hundraprocentigt säkra på att det är en handgranat, men det är arbetshypotesen, säger Lars Alvarsjö vid polisen till Aftonbladet.
Polisen larmades klockan 11.07 svensk tid och flera ambulanser skickades till tunnelbanstationen Vårby Gård i Huddingen söder om Stockholm. Polisen spärrade av stationen och torget utanför och gav order till trafikbolaget SL att tågen inte skulle stanna på Vårby Gård. Polispatruller och bombtekniker säkerställde att inte fler farliga föremål fanns på platsen.
Enligt TT passerade mannen platsen på cykel när han hittade det explosiva föremålet.
Händelsen har rubricerats som mord och allmänfarlig ödeläggelse.
– Men jag känner inte till några uppgifter som tyder på att detta specifikt varit riktat mot de här personerna, säger Olsson.
Abdullah Özmen, ägare av spelbutiken Vårby spel som ligger runt 50 meter från tunnelbanan, berättar att smällen hördes inne i butiken.
– När vi gick ut såg vi personer som låg på marken. Man blir ju rädd alltså. Tänk om det skulle hända i centrum också, säger han till TT.
ANDRA LÄSER