Sara Danius om krisen vid Svenska Akademien: Fylldes av avsmak

Äckel och avsmak – Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius skräder inte orden när hon i sitt "Sommar i P1" ger sin syn på vad som hände under den anrika institutionens infekterade kris. Hon kallar även krisen för "en av de största kulturskandalerna någonsin i modern svensk historia".

Sara Danius talar inför Nobelpristagarens föreläsning.
Turbulensen inom Svenska Akademien tog sin början i november 2017 då 18 kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Kulturprofilen nekar hela tiden till brott, och delar av förundersökningen har senare lagts ner.
I "Sommar i P1" i Sveriges Radio på lördagen ger Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius sin bild av krisen. Bland annat berättar hon om sin reaktion när hon läste Dagens Nyheters artikel i november:
– Jag fylldes av avsmak, rent av äckel.
Vidare berättar hon att problemet nu hade hamnat på ständiga sekreterarens bord.
– Det blev telefontrafik den kvällen. Jag gjorde ett par intervjuer och samtalade med ledamöter. Det var allvar, men riktigt hur allvarligt läget var kunde ingen begripa. I själva verket stod Svenska Akademien på tröskeln till en av de största kulturskandalerna någonsin i modern svensk historia, säger Sara Danius i sitt program.

Ska ha kontaktats

Under hösten fick en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna i Svenska Akademien. Senare uppstod en djup spricka inom Akademien, som under våren resulterade i att flera ledamöter lämnade sina stolar.
Den 12 april i år meddelade Sara Danius att hon lämnar sin post som ständig sekreterare.
I sommarpratet framkommer även uppgifter om kulturprofilens inflytande på Svenska Akademien. Sara Danius säger att hon kontaktades av kulturprofilen innan hon var ledamot.
– Kulturprofilen kontaktade mig vårvinter 2013 och bad om mitt cv, säger hon i sitt "Sommar i P1".
Efter att ha fått frågan ytterligare en gång skickade Sara Danius sitt cv. Kort därefter ska hon ha fått frågan om att bli ledamot i Svenska Akademien.

Engdahls tvärvändning

I sommarpratet citerar Danius även ett meddelande från Horace Engdahl den 23 november i fjol som bland annat lyder "Du har skött dig förbannat bra. Kanske vi trots allt överlever”.
Meddelandet är i rak motsats till den ton Horace Engdahl senare fört gentemot Danius.
I ett mejl till Dagens Nyheter kommenterar Horace Engdahl tvärvändningen och sommarpratet, som han själv inte har lyssnat på:
"Det hör till saken – och det hoppas jag att hon gjorde klart – att jag senare ångrade vad jag i hastigt mod skrev vid det tillfället och tog tillbaka alltsammans när jag såg vad som verkligen var i görningen.”
I sitt sommarprat väljer Sara Danius också att ge Akademiens ledamöter en känga genom att tala om ordet jäv.
– Få personer inom Svenska Akademien tycks förstå vad ordet betyder. Särskilt de som kallar sig professorer, säger hon i programmet.
ANDRA LÄSER