Vad hände med den finlandssvenska skidtalangen Alexander Ståhlberg? – ”Drabbar också män, fast de helst inte talar om det”

Den finlandssvenska skidtalangen Alexander Ståhlbergs utveckling har stannat av den här säsongen. ”Det blir en ond cirkel”, säger han.

 Alexander Ståhlberg i IF Minkens färger i FM i Tammerfors.  
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
05.02.2023 11:28
För två år sedan gjorde Alexander Ståhlberg stor succé när han tog hem tre medaljer i junior-VM i Vuokatti. Sedan dess har hans utveckling stannat av.
Samtidigt som Finlands juniorer gör succé i junior-VM i Whistler är Ståhlberg hemma i Vörå. Han gör sin civiltjänst vid Vörå skidgymnasium.
– Jag hade ändå inte kunnat prestera som jag vill, så det är helt ok för mig att inte vara i VM. Jag borde ha varit där, men det är inte roligt om man inte får ut allt ur kroppen, säger Ståhlberg.
Han genomgick ett par kirurgiska ingrepp i somras, vilket ledde till ett par veckors träningspaus. Men den största orsaken till att den här vintern inte gått som väntat är att Ståhlberg lidit av energibrist.

Ville gå ned i vikt

Ståhlberg har helt enkelt inte ätit tillräckligt i förhållande till sin energiförbrukning. Det är ett problem som han dragits med förut.
– Jag har inte kunnat träna som jag ville. Jag har inte fått ut nånting av träningen. Kroppen svarar inte om man inte har energi, fast man tränar mycket, säger Ståhlberg.
– Ibland har jag fått stå över träning, eller förkorta träningspassen.
Det började med att Ståhlberg försökte gå ned i vikt för ett par år sedan. Han ville bli en snabbare skidåkare, men det blev tvärtom.
– Jag trodde det skulle bli lättare, men det kändes tyngre, det var jobbigare och jag kände mig trött i kroppen. Det går ju inte att köra bil heller utan bränsle.

Balansgång

Det är en svår balansgång. Skidåkare tränar mycket och förbrukar massor med energi. Samtidigt kan det vara en fördel att vara lätt. Det kan framstå som ett bra alternativ att gå ned lite i vikt.
– Det är klart man kollar upp hur andra ser ut. Man tror kanske man själv behöver se lika ut för att klara sig. Om man gör sig av med lite extra kilon så skidar man hårdare. Men det är inte så. Alla har inte samma kroppstyp. Det går att vara framgångsrik med många olika kroppstyper, säger Ståhlberg.
– Jag har nog varit halvt medveten om problemet. Det gick ganska bra under sommaren, men mot vintern blev det svårare.

Upplever du att du har ett svårt förhållande till mat och träning?

– Ja, det verkar vara svårt. Jag har testat flera gånger. Jag har alltid skidat bättre då jag haft mer energi och varit lite större.
Energibristen blir lätt en ond cirkel, då resultaten blir lidande. Då ligger det nära till att bara träna mer och äta mindre.
– Då får man en känsla att man ska straffa sig själv. Man förtjänar inte att äta ordentlig. En ond cirkel är precis vad det är, säger Ståhlberg.

Vanligt problem

Det är många skidåkare som haft problem med energibrist. Stjärnor som Ingvild Flugstad Østberg och Frida Karlsson har tvingats ha tävlingspaus då de haft svårt att balansera näringsintag och träning. Therese Johaug talar om sina viktproblem i sin färska självbiografi. Johaug berättade att hon blivit framgångsrik efter att ha skaffat sig mer muskelmassa och gått upp i vikt.
Det är färre herråkare som talat om vikt. Ett undantag är trefaldiga VM-guldmedaljören Hans Christer Holund, som talade ut i ett inlägg på Instagram för en tid sedan. Han avslöjar att han vägde 70 kg då han drabbades av överträning 2010, men numera 77 kg – och nu är han snabbare än någonsin förut.
”Ska man prestera i herrklassen behöver man muskler, och de bästa herråkarna är inte bra för att de är smala, utan för att de är mycket vältränade och starka i kroppen”, skrev Holund.

Blir påmind

Energibrist försämrar återhämtningen. För damer kan energibrist leda till rubbningar i menstruationscykeln, belastningsskador och osteoporos. För herrar kan energibrist leda till nedsatt testosteron, minskad muskelmassa och försämrade blodvärden. Vikten påverkas nödvändigtvis inte: relativ energibrist innebär att kroppen går pǻ sparlåga, men vikten är fortfarande normal.
– Energibrist förekommer mycket i uthållighetssporter. Jag tror nog både herrar och damer har samma problem, men herrarna berättar inte lika gärna om sina problem. Därför tror många att det bara är damer som har problem, eftersom de talar om det, säger Ståhlberg.
Ståhlberg får dock hjälp av sin omgivning. Alla är medvetna om hans problem.
– Jag är under noggrann övervakning. Alla påminner mig hela tiden om att jag ska få i mig tillräckligt med mat. Det är tjatigt, men det är det enda rätta.

På väg uppåt

Under de senaste veckorna har Ståhlberg koncentrerat sig på lugn träning – och mat. Det har fått honom att må bättre igen.
 – Jag körde ett längre, lite hårdare träningspass för några dagar sedan. Det kändes ganska bra. Jag tror det kan gå att uppnå resultat ännu den här säsongen, bara jag får in några hårdare, lyckade träningspass, säger Ståhlberg.
Han tog tjugonde plats i 15 km skate i FM i Tammerfors för ett par veckor sedan. Följande lopp är finska cupen i Vanda om en vecka.
– Jag tar det helt med lugn och ro. Det kommer fler tävlingar framöver.

ANDRA LÄSER