Taxell om Kanerva: Han var ett politiskt djur i ordets positiva bemärkelse

En resultat- och sakpolitiker, en samlingspartist att hålla högt. Så beskriver Christoffer Taxell riksdagsledamoten Ilkka Kanerva som gick bort på torsdagen.

16.04.2022 05:00 UPPDATERAD 16.04.2022 07:25
Både Ilkka Kanerva och Christoffer Taxell föddes vintern 1948. Båda engagerade sig i ungdomsförbund på 1970-talet, Kanerva i Samlingspartiets dåvarande ungdomsförbund medan Taxell var aktiv i Svensk Ungdom. De studerade vid Åbo universitet, Kanerva statsvetenskap och Taxell juridik. Båda valdes in i riksdagen 1975 från Åbo läns valkrets och båda var ministrar i Harri Holkeris regering i början av 1990-talet.
Taxell beskriver deras relation som saklig och vänlig.
– Han företrädde en politikerfilosofi som jag också stöder: det är resultaten som räknas. Han var saklig, men tog inte sig själv alldeles för gravallvarligt.
Att Kanerva var riksdagsledamot i hela 46 år är enligt Taxell imponerande med tanke på att riksdagsvalen i Finland är tydliga personval och att han ibland stått i centrum för "mindre positiva publicitetsskapande händelser".
– Han har haft väljarnas förtroende så att han i val efter val ställt upp och blivit invald. Han var ett politiskt djur i ordets positiva bemärkelse. Det var inte så att bara väljarna orkade med honom, han orkade också med politiken. Det är beundransvärt.
Som ministerkollega var Kanerva samarbetsinriktad, säger Taxell.
– Det var inte alldeles goda relationer mellan partierna, trots att det var den sista regeringen som levde under ekonomiskt goda tider.
Kanerva är en av samlingspartiets politiker som Taxell håller högt.
– När folk dör beskrivs de alltid som hjältar. Men jag har redan i många år sagt att vi kommit bra överens och jag har uppskattat att det man kom överens om med honom höll.
Att Kanerva var en duktig lobbare syns också i Svenskfinland, menar Taxell.
När Kanerva och Taxell studerade vid Åbo universitet var det inte möjligt att ta en juristexamen vid Åbo Akademi. Det blir det nästa år. Och så sent som förra året deltog Kanerva i lobbningsarbetet då han tillsammans med Sandra Bergqvist och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström hade ett möte med kultur- och vetenskapsminister Antti Kurvinen (C) inför ett möte där det skulle fattas beslut om ifall Åbo Akademi skulle få en full juristutbildning.
– Det var en stor och viktig sak, säger Taxell.

ANDRA LÄSER