Fyra döda i bränder nära turkiska turistorter – fem personer har gripits

Fler än 70 bränder har brutit ut längs med Turkiets södra kust under veckan. Fyra personer uppges ha omkommit i bränderna och minst 183 skadade har behövt sjukhusvård. Turkiska regering hävdar att mordbrännare och ospecificerade "attacker" har orsakat bränderna.

En brand rasar i den turkiska staden Bodrum, där ett hotell har evakuerats. Det är bara en i raden av bränder som har brutit ut längs med Turkiets sydkust.
TT-AFP-Reuters
30.07.2021 07:28 UPPDATERAD 30.07.2021 16:53
Runt 4 000 brandmän bekämpar ett stort antal skogsbränder längs med Turkiets sydkust.
Under torsdagen meddelade myndigheterna att tre personer – en 82-årig man och ett gift par – omkommit i en större brand som rasar öster om turistorten Antalya. En 25-årig man som omkom när han försökte hämta hjälp nära Marmaris blev det fjärde dödsfallet, rapporterar tv-stationen NTV.
– Vi hoppas kunna släcka en del av bränderna på morgonen, men även om läget har förbättrats så kan vi inte säga att de är under kontroll, sade skogsminister Bekir Pakdemirli på torsdagen.
Tv-bilder och videor på sociala medier visar hur folk hoppar ur sina bilar och springer för sina liv och hur stora rökmoln har färgat himlen orange över turistorten Manavgat, öster om Antalya.
På torsdagen var det cirka 40 grader varmt i Antalya, som är känt för mycket höga temperaturer under sommarmånaderna. Den höga värmen kombinerat med kraftiga vindar bidrar till lågornas styrka och omfattning.
Skogsbränder är vanliga i området så här års, men myndigheter har startat en utredning efter misstankar om att de fyra bränder som bröt ut öster om Antalaya på onsdagen var anlagda, rapporterar nyhetsbyrån AFP. President Recep Tayyip Erdogans regering hävdar att mordbrännare och ospecificerade "attacker" har orsakat bränderna.
Fem personer har gripits misstänkta för att ha startat en av eldsvådorna, i staden Osmaniye, enligt regeringen. Nyhetsbyrån DHA rapporterar att två barn, åtta och tio år gamla, erkänt att de startade en av bränderna av en olyckshändelse när de eldade böcker.
Förutom den stora branden nära Antalya härjar bränder på flera ställen längs med Turkiets Medelhavs- och sydkust. Enligt Pakdemirli har ett hotell evakuerats nära turistorten Bodrum – runt 30 mil väster om Antalya.
Eldsvådorna kan bli ett hårt slag mot Turkiets ekonomi som är beroende av turism – en bransch som dessutom redan har drabbats kraftigt av pandemin.
Området är ett populärt resmål för turister från Ryssland, som enligt landets ambassad i Turkiet nu har skickat tre brandflygplan som ska bistå i släckningsarbetet. Även Ukraina har skickat brandflygplan och ett plan från Azerbajdzjan är på väg. Grekland hälsar via sin utrikesminister att man är beredd att hjälpa till om det behövs.
Artikel uppdaterad klockan 16:47 med ny information om släckningsarbetet och gripanden efter branden.

ANDRA LÄSER