Obskyra konsertrapsodier och Brittenverk drog fullt hus i Hagalund

Alltsedan 1993 har Kronberg-Akademin fungerat som en spetsutbildning för unga violinister, violaster och cellister som spås en framtid som solister och kammarmusiker på toppnivå, och kvällens unga solister infriade utan tvekan många förväntningar.

Bohuslav Martinůs Rapsodikonsert för viola och orkester H.337 (1953) är ett mångbottnat verk som hittat en ultimat interpret i violasten Timothy Ridout.
15.02.2020 10:15 UPPDATERAD 24.02.2020 14:11

Konsert

Tapiola Sinfonietta i Tapiolasalen 14.2.
Dirigent: Jonathan Bloxham
Solister: Fumika Mohri, violin, Timothy Ridout, viola
Britten, Chatjaturjan, Martinů
Det finns många skäl att glädjas åt fredagens konsert i Hagalund, som markerade början på ett samarbete mellan Tapiola Sinfonietta och den anrika Kronberg-Akademin. Här fylldes programmet på ett fantasifullt vis av sällan spelade verk från 1900-talets mitt, med två konsertrapsodier snyggt inramade av musik av Benjamin Britten. Alltsedan 1993 har Kronberg-Akademin fungerat som en spetsutbildning för unga violinister, violaster och cellister som spås en framtid som solister och kammarmusiker på toppnivå, och kvällens unga solister infriade utan tvekan många förväntningar.
Brittens Preludium och fuga op. 29 (1943) för stråkorkester skrevs strax före Brittens stora genombrottsverk, operan Peter Grimes. Om det inledande preludiet upplevdes en aning statiskt – nerven som infinner sig i tonsättarens egen inspelning ersattes här med ett mer distanserat musicerande – så var den efterföljande fugan desto mer medryckande. Här virvlade sig fugans tema genom en textur som på sina ställen delar sig i 18 individuella stämmor.

ANDRA LÄSER