Ska vi äta kött? Javisst, men det gäller att ta tillvara hela djuret

Marthaförbundet har nyligen firat 30-årsjubileum för finlandssvenska matkulturdagen. Årets matkulturtema är köttkunskap och under året har förbundets rådgivare tillrett traditionella klassiker som blodplättar, dillkött och leverbiffar.

Blodplättar passar utmärkt att kombinera med bacon och lingon.
21.10.2021 16:40 UPPDATERAD 21.10.2021 16:42
Att äta kött hör till de nationella kostrekommendationerna, men vilket kött vi väljer att äta är något vi som konsumenter kan påverka. Marthaförbundet ser kött mera som tilltugg än en huvudrätt. Med det nyutkomna matkulturmagasin Köttkunskap – från nos till svans vill marthorna lyfta diskussionen om vilket kött vi äter och hur mycket.
Hållbar köttkonsumtion har diskuterats länge och den debatten behöver föras om och om igen. Framför allt vill förbundet lyfta frågan: Varför äter vi inte hela djuret om vi en gång är i gång?
Genom att ta tillvara alla delar av djuret undviker vi onödigt matsvinn och får samtidigt ta del av nya och spännande smakupplevelser. Med kunskap om tillredning av olika styckdelar, rätt smakkombinationer och en vilja att testa på nytt kan alla tillreda såväl tunga som lever, hjärta som kind.

ANDRA LÄSER