Morföräldrar i Esbo stämplades som ”gränslösa” – femtonåring placerades mot sin vilja på anstalt

Den femtonåriga flickan ville placeras hos sina morföräldrar. De ville ha henne hos sig. Men barnskyddet i Esbo sa nej. I stället placerades flickan på en anstalt där hon började må riktigt dåligt. 

Enligt barnskyddslagen måste barn höras då myndigheter tar beslut som gäller dem. Då barnet är tolv år eller äldre ska synpunkten ges en extra tyngd innan beslutet tas.
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
10.12.2022 05:02 UPPDATERAD 10.12.2022 06:14
Det är ett minne som fem år senare fortfarande berör mormor så starkt att hon inte kan hålla tillbaka tårarna. Barnbarnet som den där augustinatten 2017 stod på gatan och väntade på att bli hämtad.
– Polisen hade samma kväll gjort en barnskyddsanmälan efter att hennes mamma, min dotter, åkt fast för att ha kört narkotikapåverkad. Vi fick samtalet sent på kvällen och körde genast hem från stugan. Och där stod hon med sin lilla väska i handen, alldeles ensam, och väntade på oss.
Följande dag var morföräldrarna och flickan inkallade till möte med barnskyddet i Esbo. Eftersom det var känt att hennes mamma hade ett långvarigt missbruksproblem skulle man utvärdera flickans situation.

ANDRA LÄSER