Lasershow i stället för fyrverkerier – Esbo tar modell av Sverige

Några städer överväger att följa Esbos exempel. Till exempel Borgå och Vanda har redan slopat fyrverkerierna. Nästa år blir det kanske laserföreställning i stället.

Lasershow vid Esbo domkyrka nyårsafton 2018.
SPT
31.12.2018 17:45 UPPDATERAD 03.01.2019 16:53
Esbo är den första staden i Finland som ersätter de traditionella fyrverkerierna under nyårsfirandet med laser. Staden motiverar beslutet med att det är ett hållbart och miljövänligt sätt att fira det nya året.
I Sverige är det vanligare att lysa upp himlen med laser under nyårsfestligheterna. I år kommer bland annat Söderhamn, Lidköping, Jönköping och Västerås att fira nyåret med en ljusshow. Det här fick Esbo att fatta intresse.
– Vi har redan i flera år avstått från fyrverkerier, men stadsborna har efterlyst ett gemensamt evenemang under nyåret. Därför vill vi testa ett helt nytt alternativ att fira, säger Saara Vanhala, evenemangskoordinator vid Esbo stad.
Esbo stad uppger att lasershowen kostar ungefär lika mycket som ett traditionellt nyårsfyrverkeri. Det är alltså inte alls oskäligt dyrt, påpekar Saara Vanhala. Men i Finland finns det väldigt få företag som har kapacitet att ordna en storskalig laserföreställning utomhus. Föreställningen i Esbo genomförs som en samproduktion mellan Hire Rentals Finland och Showlaser Finland.
För att genomföra lasershowen krävs en tillfällig flygförbudszon.
– Laserljusen riktas mot himlen och syns i princip till och med ända ut i rymden, säger ljusplanerare Pekka Korpi i ett pressmeddelande.
Inte Esbo men Dubai. Skyskrapan Burj Khalifa i Dubai i Förenade Arabemiraten lystes upp med laser den 31 december 2017.

Laser i framtiden

Många orter ordnade i går traditionellt fyrverkeri trots vindvarningen, men vissa städer och kommuner låter bli krutet. Borgå ordnade inget fyrverkeri på nyårsafton och överväger att satsa på en lasershow i framtiden. Detsamma gör Vanda. I år ordnade staden inget officiellt fyrverkeri, men redan nästa år kan Vanda följa Esbos exempel. På stadens Facebooksida frågar staden vad invånarna föredrar: lasershow eller traditionella fyrverkerier. På måndagseftermiddagen var en stor majoritet för en ljusshow.
Så här kan det också se ut.

ANDRA LÄSER