Polisen utreder fyra nya fall av sexualbrott mot minderåriga i Uleåborg

Förundersökningen gäller fall där de drabbade flickorna är under 15 år. Förövarna misstänks för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn, uppger polisen.

11.01.2019 19:11 UPPDATERAD 13.01.2019 19:00
Våldtäkterna och brotten ska ha inträffat under sommaren 2018. Polisen har gripit tre män med utländsk bakgrund som med sannolika skäl är misstänkta för brotten. Två av de misstänkta är cirka 20 år gamla och två av dem är under 18 år.
Polisen bekräftar också att ett av offren i de tidigare sexualbrottsfallen har avlidit senaste höst. Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet. Polisutredningen av dödsorsaken fortsätter.
Statsminister Juha Sipilä (C) kommenterade på fredagen de nya fallen av sexualbrott.
– De tidigare fallen om sexuellt utnyttjande väckte känslor av djup avsky hos mig. Jag förstår fullständigt den oro och chock som medborgarna nu genomlever, säger Sipilä i ett uttalande.
Asylsystemet handlar om att hjälpa människor i nöd, men asylrätten kan inte skydda brottslingar, skriver Sipilä på Twitter.
Sipilä uppmanar alla invandrare att följa finsk lag och respektera varje människas fysiska integritet.
– Vi prutar inte på denna princip ett dugg, säger han.
Sipilä påminner samtidigt att de som gjort sig skyldiga till brott kommer att ställa till svars för sina handlingar enligt rättsstatens principer. Allvarliga brott påverkar negativt på möjligheten att få ett permanent uppehållstillstånd, skriver han i uttalandet.
– Våra tankar är med alla de minderåriga unga och deras familjer som har utsatts för dessa omänskliga dåd som vi fördömer. Det går inte att förstå sådant våld och en sådan nonchalans, säger Sipilä.

ANDRA LÄSER