Svensk landslagsledare skämtade om bomb på Kastrup: "Beklagligt"

En svensk landslagsledare, på väg till ett mästerskap, greps på Kastrups flygplats efter att ha sagt att han hade en bomb i sin väska. Ledaren har nu fråntagits sina uppdrag på förbundet. – Det är inte acceptabelt, säger förbundets generalsekreterare till TT.

Köpenhamns flygplats Kastrup. Arkivbild.
Enligt polisen ska mannen "irriterat" ha sagt att han hade en bomb i väskan. Det ska ha varit ett skämt från hans sida.
– När någon säger "bomb" på en flygplats måste vi undersöka det. Vi ska utgå från och räkna med att det är en bomb, säger Espen Godiksen, vaktchef på Köpenhamnspolisen till danska TV2.
Terminal 2 på Köpenhamns flygplats Kastrup spärrades av och utrymdes därefter och den svenska idrottsledaren greps av dansk polis. Enligt Aftonbladet misstänkts ledaren för hot.
– Vi har inte kunnat få kontakt. Än så länge är han omhändertagen efter den här incidenten, mer vet vi inte, säger förbundets generalsekreterare till TT vid 14.00-tiden, lokal tid.

"Oerhört beklagligt"

TT: Har han fått sparken?
– Nej, men han är fråntagen sina uppdrag hos oss just nu. Det är det som vi gjort i det korta perspektivet.
– Fokus för oss är att övriga ledare och spelare kommer till mästerskapet på ett bra och säkert sätt och att vi också jobbar parallellt med att förstärka med fler ledare på plats, vilket vi kommer göra så fort det går.
TT: Vad säger du om det som har inträffat?
– Det är oerhört beklagligt och det är inte acceptabelt varken som privatperson eller som någon representant som han är i det här läget.

"Lugnt mottagande"

TT: Hur har övriga ledare och spelare reagerat?
– Jag har bara hört kort att det var ett lugnt mottagande av informationen och egentligen inte så mycket mer.
TT: Har ni varit i kontakt med den danska polisen?
– Vi har inte varit i någon mer kontakt kring det här utan vi väntar på besked och att få prata med personen i fråga.
Bombexperter tillkallades för att undersöka väskan och all personal och alla resenärer evakuerades från terminalen. En timme senare var polisen färdig med undersökningen av mannens väska och terminalen öppnades för resenärer igen.

ANDRA LÄSER