Flera döda i spåren av orkanen Iota – risken för jordskred ökar

Minst nio personer har mist livet i orkanen Iotas härjningar över Centralamerika, som redan är hårt drabbat efter orkanen Etas framfart. Förtvivlat vädjar befolkningen om hjälp.– Det finns inget att äta över huvud taget, säger Inocencia Smith i Nicaragua.

Colombias president Iván Duque (andra tv), besöker ön Providencia som ligger i spillror efter att orkanen Iota dragit fram.
Översvämningar och sönderblåsta hus rapporteras efter Iotas härjningar det senaste dygnet.
– Det är översvämmat överallt. Det har regnat nästan hela natten, säger Marcelo Herrera, borgmästare i Wampusirpi i nordöstra Honduras.
– Vi behöver mat och vatten till befolkningen, eftersom Eta tog våra grödor, fortsätter han.
I Honduras saknas många människor eftersom det ännu inte går att nå fram till några av de värst drabbade områdena och i Nicaragua, Panama och på den colombianska ön Providencia har hittills nio omkomna registrerats. På Providencia, med en befolkning på 6 000, har i stort sett all infrastruktur förstörts.

Rekordorkan

Orkanen Iotas öga drog in över Nicaragua på måndagskvällen lokal tid. Med vindar på runt 70 meter per sekund är det den hittills kraftigaste orkan som har registrerats i landet och den slog till bara två veckor efter orkanen Etas förödande framfart i regionen, som tog uppemot 200 människors liv.
Det är första gången sedan mätningarna började som två så pass stora orkaner bildas över Atlanten i november. Puerto Cabezas, en kuststad i Nicaragua, låg fortfarande i spillror, delvis översvämmad, efter Eta, när Iota slog till.
– Vi kan dö. Det finns inget att äta över huvud taget, säger Inocencia Smith som har tagit sin tillflykt till ett evakueringscenter i staden.

Röda korset oroat

Omkring 100 000 personer i Nicaragua och Honduras är evakuerade, enligt myndigheterna. Röda korset varnar för att de nya översvämningarna efter Iota kan leda till katastrof, eftersom marken redan är helt genomblöt.
– Vi är mycket oroade över risken för dödliga jordskred i dessa områden, eftersom jorden redan är helt mättad, sade Röda korsets talesperson Matthew Cochrane i tisdags.
Även om orkanen har avtagit i styrka och nu nedgraderats till en tropisk storm finns det fortfarande en överhängande risk för katastrofala översvämningar och jordskred, eftersom mer än 70 centimeter regn väntas falla i vissa områden.
ANDRA LÄSER