Stadscyklarna återvänder

Trots snön står HRT för ett tydligt vårtecken: Stadscykelsäsongen kör i gång på lördag.

Det finns nästan 4 600 stadscyklar i Helsingfors och Esbo.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
28.03.2023 14:28
Från och med den första april kan du igen vända dig till stadscyklarna för att ta dig fram i Helsingfors, Esbo och Vanda.
Helsingfors och Esbo använder sig av samma uthyrningssystem och det går att cykla mellan städerna och återlämna en cykel på båda sidor om kommungränsen.
Ett säsongsabonnemang på sju månader kostar 35 euro. Nytt för i år är möjligheten att beställa cykelabonnemang för bara en månad i taget. Det kostar 7 euro i månaden, men gäller bara för Esbo och Helsingfors.
Registrering och användning av stadscyklar i Vanda sker via appen Vantaan kaupunkipyörät. I Vanda kostar hela säsongen 30 euro.
Det går också att köpa rätt att använda cyklarna under ett dygn eller under en vecka i alla kommunerna.

Snön ställer till det

På grund av snön hinner HRT ändå inte installera alla cykelstationer före lördag. Information om stationer som är i bruk finns på stadscykelsidan och i HRT-appens reseplanerare.
Senast i slutet av april är alla stationer i bruk, lovar HRT i ett pressmeddelande.

Cyklar får användas i högst fem timmar

Man har rätt att använda cyklarna gratis i en halv timme i taget i Esbo och Helsingfors. Längre cykelturer på maximalt fem timmar kostar en euro per halvtimme. Efter det blir det böter.
I Vanda gäller en timme cykling när man väl köpt rätt att använda cyklarna. Cykelturer utöver den första halvtimmen kostar en euro per timme.
Cykelsäsongen pågår till slutet av oktober.

ANDRA LÄSER