Tragedin i Ulrikasborg: Paret hade bjudit till gemensam fest på lördagen – misstänkte gärningsmannen inhiberade kvällen innan

Samma dag som polisen ertappade den misstänkte gärningsmannen i färd med att flytta sin hustrus lik in i bilen utanför hemmet i Ulrikasborg, var flera av parets vänner bjudna till dem på fest. Dagen innan hade mannen ändå meddelat gästerna att festen inte blir av.

Under söndagen brann flera ljus utanför huset i Ulrikasborg där kvinnan hittades.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
18.12.2022 18:18 UPPDATERAD 18.12.2022 22:12
Dådet i Ulrikasborg där en man född 1974 misstänks ha dödat sin ett år yngre maka väcker sorg och bestörtning bland personer som under åren har haft att göra med mannen och kvinnan.
Hur kunde det gå så här, är den stora frågan som folk som kände den misstänkte och offret, ställer sig.

Student från Norsen

Den misstänkte gärningsmannen blev student från Gymnasiet svenska normallyceum i mitten av 1990-talet och beskrivs av folk som hade att göra med honom i ungdomen som en snäll och hygglig kille.
Paret gifte sig under covidpandemin men ordnade bröllopsfesten först i somras i och med att epidemin förhindrade stora fester tidigare.
Flera personer beskriver kvinnan som en sann glädjespridare, som alltid var vänlig och social och som tyckte om att umgås med familj och vänner.

Skulle ordna fest – maken annullerade

Paret hade ett förhållandevis stort umgänge och hade bjudit sina vänner till ett julparty hemma hos dem som var meningen att hållas på lördagen. Men enligt HBL:s uppgifter inhiberade den nu misstänkte maken festen dagen innan, i fredags. Det var samma dag som kvinnan uteblev från jobbet.
Kvinnan anmäldes försvunnen på fredagen och söktes omedelbart av polis efter det.
– Vi får in hundratals anmälningar om försvinnanden varje år i Helsingfors. Vi gör en värdering om vilka åtgärder det är skäl att skrida till beroende på fallet. Här valde vi spaning, och nu avser jag inte spaning i terräng, utan att hitta personen omedelbart, säger kriminalinspektör Jari Koski på Helsingforspolisen.

Var det hot om våld som fick er att reagera genast?

– Vi tittar i första hand på den försvunna personens levnadssätt och hur hen tidigare har uppträtt. Ibland är det personer som tidvis försvinner och andra gånger är det omsorgsfulla, skötsamma personer. Det är sådana saker vi är uppmärksamma på i det inledande skedet.
Polisen tar inte ställning till uppgiften om festen som skulle hållas hemma hos paret. Polisen uppger att man ännu inte känner till motivet.
Även på innergården till huset har någon placerat ljus till minne av kvinnan som blev dödad.

Psykiater

Enligt HBL:s information, som publicerades tidigare, är mannen läkare och specialiserad inom psykiatri. Polisen har inte bekräftat den uppgiften.
Mannen har också gett vård på svenska.
Den misstänkta gärningsmannen har bland annat jobbat på ett privat hälsovårdsföretag. Företaget uppgav under söndagseftermiddagen för HBL att man inte har blivit kontaktad av polisen om ärendet.
Petersgatan.

När tänker polisen kontakta mannens arbetsgivare?

– Tyvärr kan jag inte svara på det, säger Koski.
Sent på söndag eftermiddag hade polisen inte förhört den misstänkte. Inga andra misstänkta i fallet finns heller. Jari Koski uppger att häktningsförhandlingen hålls tidigast på tisdag.
Den misstänkte mannen påträffades av polisen på lördagen när han flyttade offret till bakluckan på en bil. För Iltalehti uppger Helsingforspolisen att liket inte har styckats.

ANDRA LÄSER