Källor pekar ut Kina för sofistikerad cyberattack mot Australien

Australien är utsatt för en cyberattack, uppger landets premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens. Regeringskällor uppger för ABC News att Kina misstänks ligga bakom. – Vi vet att det är en sofistikerad statsbaserad cyberaktör på grund av omfattningen och målens natur, liksom hantverket som används, säger Morrison.

Australien är utsatt för en cyberattack, uppger landets premiärminister. Arkivbild.
19.06.2020 12:58
Enligt australiska signalspaningsmyndigheten består attacken bland annat av fejkade sajter som stjäl användaruppgifter, länkar till skadliga filer, mejl som skickar information till avsändaren om var och när mejlet öppnas, rapporterar The Sydney Morning Herald.
Premiärministern säger att det inte är någon ny företeelse, men att omfattningen har ökat.

Storskalig attack

Det rör sig enligt Morrison om en storskalig attack mot alla statliga institutioner, industrier, politiska organisationer, utbildnings- och vårdsystem, liksom kritisk infrastruktur. Hittills har attacken inte lett till någon omfattande skada, eller att personlig information skulle ha hamnat på drift.
Morrison uppmanar berörda att ta till sig av expertråd och införa tekniska skydd för att värja sig mot cyberattacken.

Inte många länder

Vilket land som kan ligga bakom attacken vill premiärministern inte kommentera.
– Men jag kan bekräfta att det inte är något stort antal statsbaserade aktörer som kan utföra den här typen av aktiviteter, säger han enligt ABC News.
Regeringskällor uppger för ABC News att man misstänker att Kina ligger bakom.

"Målet är svagt"

Jai Galliott vid University of New South Wales har cyberkrigsföring som specialområde. Han berättar att attacken antagligen sker nu för att målet, alltså Australien i stort, är utsatt.
– Australien, liksom andra länder, är drabbat av pandemin, så det är rimligt att en statsaktör passar på just nu, säger han till TT.
Vad motivet kan vara går det bara att sia om. Cyberattack låter dramatiskt, men det kan lika gärna röra sig om traditionellt spioneri.
– Innan man listat ut motivet så går det inte att säga med säkerhet. Det kan vara så enkelt som att aktören är på jakt efter ekonomisk information, potentiellt pinsam information om politiker eller kunskap om problem inom vårdsektorn, säger han som exempel.

Ligger i framkant

Australien anses vara ett land som har hög cyberförmåga, som också är med i underrättelsesamarbetet Fem Eyes tillsammsans med USA, Kanada, Storbritannien och Nya Zeeland. Jai Galliott antar att Australien har sina misstankar om vem som ligger bakom.
– Och om poängen var att statsaktören vill markera, att man är missnöjd med något som Australien har gjort på den internationella scenen, så vore det inte så väl dolt, säger Galliott.
Tänkbara aktörer är, förutom Kina, Indonesien och Ryssland.
Kina och Australien är exempelvis i konflikt, sedan Australien pressat på för en utredning om coronavirusets ursprung, något som förargat Kina.
– Min första tanke var omedelbart Kina, men det kan vara så att vi aldrig får veta varifrån attacken kommer. Det kan vara något annat land som ligger bakom, säger han.

ANDRA LÄSER