Mikromakt och mansplaining

I Caroline Ringskog Ferrada Nolis roman får läsaren åka känslomässig berg-och-dalbana från borgerligt fruliv på Lidingö till extrem prekariatstillvaro i 2010-talets Stockholm.

Läsaren kastas under läsningen av Caroline Ringskog Ferrada Nolis roman Rich Boy in i mikrovärldar som ömsom roar, skrämmer, skapar ångest och befriar
01.07.2018 06:58

Roman

Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Rich boy
Natur & Kultur 2018
Formgivaren My Zachrissons omslag till Caroline Ringskog Ferrada-Nolis roman Rich boy är imponerande. Det är ett bearbetat fotografi på Zachrissons vackra textilkonstverk, med text broderat för hand, som gör att bokens fysiska karaktär framhävs på ett ovanligt och välkommet sätt.
Boken slutar inte imponera när man väl börjar läsa: Ringskog Ferrada-Nolis andra roman, nästan tio år efter att debuten Naturen utkom år 2009, är intensiv och drabbande läsning om tre kvinnogenerationer och livets dimensioner i ett patriarkalt samhälle präglat av klassklyftor.
Rich boy kretsar kring tre kvinnor i tre generationer. Mormor Gully, dottern Marianne och dotterdottern Annika.
Gully som flyttat till en nybyggd villa på Lidingö blir änka på 50-talet med fyra barn, varav en är dottern Marianne. Uttråkad av det borgerliga livet rör sig Marianne i vänsterkretsar och flyttar av politiska skäl till Akallas miljonprogram med sin partner Kaj, som trots mycket snack om solidaritet beter sig aggressivt mot henne.

Extrem prekariatstillvaro

Bokens starkaste del handlar om Mariannes dotter Annika, som efter skrivarlinjen på Skurup Folkhögskola försöker etablera sig som skribent. Hennes texter blir publicerade Nöjesguiden och Bon, men de minimala arvodena räcker ingen vart. Annika och partnern Johan lever på hans lön från ett lärarjobb han tagit lite motvilligt då ingen varit intresserad av hans texter, trots att även Johan är Skurupalumn.
När Johan försvinner och Annikas komplexa beroende av honom kommer upp till ytan hamnar hon i en spiral av ångest och extrem prekariatstillvaro som varvas med open bar-fester för kulturskribenter.
Läsaren kastas under läsningen in i mikrovärldar som ömsom roar, skrämmer, skapar ångest och befriar. En affektiv berg-och-dalbana som berör och engagerar. Ringskog Ferrada-Nolis förmåga att beskriva mikromakt i sociala situationer är imponerande, som när den högljudde Kaj från 68-generationen mansplainar revolutionsteori för ett uttråkat bordssällskap, eller när Annikas rika psykolog i 2010-talets Stockholm iklädd Chanel-ballerinas rekommenderar blomuppköp och spabesök för sin klient.
Rich Boy är en roman som förtjänar att läsas och diskuteras.

ANDRA LÄSER