Bokbålet har börjat i Moskva – 53 titlar om sexuella minoriteter förstörs

Bibliotek i Moskva har fått en lista med böcker som klassas som "hbtq-propaganda". Böckerna som måste förstöras är skrivna av prisbelönta författare och ryska aktivister. 

Eduard Limonov har gjort sig känd som en oppositionell kritiker av regimen. Hans böcker förbjuds nu på bibliotek i Moskva.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
20.12.2022 12:05
Totalt rört det sig om 53 verk som de ryska myndigheterna klassar som "hbtq-propaganda". Det här uppger bland annat Moscow Times. En ny, strängare lag, som censurerar allt som har med hbtq att göra, trädde i kraft i Ryssland i början av december. Den ryska författaren och journalisten Sergej Lebedenko har på sitt Telegramkonto delat listan på förbjudna böcker. Till exempel ska Michael Cunninghams Snödrottningen och John Boynes The Absolutist förbjudas på bibliotek i Moskva. Det samma gäller Stephen Frys Skriva historia. Av ryska författare vars böcker förbjuds finns Oksana Vasjakina och Eduard Limonov
I dekretet som utfärdats den 16 december står det att chefsbibliotekarierna har det sista ordet, men att lagen föreskriver att förbjudna böcker ska föras till avstjälpningsplatsen och förstöras. 
Enligt den ryska tidningen The Village har bibliotek i Moskva gömt undan böcker som klassats som verk av utländska agenter, böcker som handlar om sexuella minoriteter och böcker som kritiserar kriget i Ukraina. Tidigare har det funnits möjlighet för fullvuxna att läsa böckerna i bibliotekens tidningssalar. 
Efter att lagen som förbjuder "hbtq-propaganda" trätt i kraft har bokhandlar också slutat sälja  romaner och fackböcker som behandlar sexuella minoriteter. Yle var först ute med nyheten om bokbålet. 

ANDRA LÄSER