Covid-smittan sprids – kamp mot klockan för OS-hockeyn

Covid-smittan sprids i både den inhemska och andra europeiska hockeyligor – samtidigt närmar sig OS. För att få ställa upp i Peking krävs att man är frisk minst tio dagar före avresa.

Smittspridningen gör att osäkerheten är stor inför OS.
Smittspridningen tog fart i den svenska ligorna SHL och SDHL ordentligt i förra veckan då flera lag drabbades med uppskjutna matcher som följd. Också i Finland har smittspridningen ökat samtidigt som OS närmar sig.
Eventuella OS-resenärer som blev sjuka då har rimligen tid på sig att bli friska. Men nu börjar det brännas.
Jukka Jalonen och Pasi Mustonen presenterar sina respektive OS-trupper nästa vecka. Med tanke på coronaläget kommer tränarna att vara tvungna att ha en lång reservlista till sitt förfogande.
I den finländska damligan tog topplagen Kiekko-Espoo och HIFK beslutet att flytta samtliga matcher i den övre slutserien till efter OS för att de spelare som är aktuella för OS ska ha så liten risk som möjligt för att insjukna.
Kiekko-Espoo och HIFK har sammanlagt elva spelare som hör till den lägertrupp Pasi Mustonen tog ut inför OS och de är sannolikt också med i den slutliga truppen.
De OS-aktuella spelarna i Kiekko-Espoo och HIFK deltar inte heller i sina respektive lags verksamhet och förbundet har skapat en bubbla för dem där de kan leva säkert inför avfärden till OS.
Initiativet för att flytta matcherna och skydda spelarna kom från klubbarna.
Samtidigt som pausen från spel i damligan är bra för att skydda spelarna från smitta finns det en annan risk med att inte träna eller spela. Senast spelarna i Kiekko-Espoo och HIFK spelat match är i mitten av december. Det betyder att spelarna inte spelat match på en och en halv månad då pucken släpps i isen i Peking.

Smitta i ligan och KHL

För lejonen är situationen rätt utmanande för tillfället.
I måndags meddelade två ligalag (KooKoo och TPS) smitta i sina lag och lagen försattes i karantän. Tidigare hade flera lag varit i karantän på grund av coronasmitta. JYP och Pelicans karantän är redan över medan Vasa sport är i karantän fram till lördagen.
Den ökade smittspridningen av omikronvarianten världen runt har rest frågetecken om det är säkert att skicka hockeyspelare till Kina för OS-spel i februari. I KHL diskuteras exempelvis att stänga ned ligan i förtid för att de ryska stjärnorna ska vara friska till OS. Beslut tas i veckan. Det skulle också ge de finländska KHL-spelarna chansen att isolera sig inför OS.
Testas fyra gånger
Reglerna för de som haft covid-19 de sista 30 dagarna före avresan är strikta.
Senast åtta arbetsdagar före avresan, i praktiken tio dagar, måste idrottare som haft covid-19 skicka in läkarintyg som visar att de är friska och sedan ska de ta fyra PCR-test, de två sista inom 96 timmar före avresan.

ANDRA LÄSER