Välskräddat parkdrama om fåfänga och frosseri

Om den självcentrerade ekorren Kurre Snobbs uppgång och fall handlar Sanna Tahvanainens och Lena Frölander-Ulfs nya bilderbok.

Kurre Snobb. Intrigmässigt leker bilderboksmakarna med fabelns och moralitetens spikraka förlopp med ett sockrat slut med sensmoral i sikte.
13.04.2017 09:00 UPPDATERAD 13.04.2017 09:56

Sanna Tahvanainen & Lena Frölander-Ulf

Kurre Snobb och popcornen
Schildts & Söderströms 2017.
Att Sanna Tahvanainen driver växelbruk mellan vuxen- och barnlitterära verk är fruktbart. Att hon dessutom låter sina berättelser dela temperament med en rad olika illustratörer, som Lena Frölander-Ulf, borgar för dynamik och variation. Bilderboken Kurre Snobb och popcornen, förlagd till en brittisk tuktad parkmiljö, närmare bestämt Holland Park i London, skildrar den självcentrerade ekorren Kurre Snobbs uppgång och fall. Den välskräddade ekorren är besatt av sitt yttre då han faller för frestelsen, som kommer i form av en rödvitrandig låda popcorn.
Lena Frölander-Ulf flirtar med barnbokstraditionen genom att låta Kurres kråmande och fåfänga självupptagenhet påminna om både Mästerkatten i stövlar och kaninen i Alice i Underlandet. Bildperspektiven och stämningarna växlar fyndigt i takt med skeendet.
Det lilla kvadratiska formatet ger Frölander-Ulf möjlighet att utnyttja spelet mellan närbilder och panoramauppslag. Särskilt välfunna är de frodiga fågelkvinnorna. Lätt bedagade med avslöjande dekolletage och krumma ben kuttrar de spefullt: ”Åh, här kommer parkens elegantaste ekorre”, medan bilden avslöjar deras kollektiva förlöjligande av Kurre. Samspelet mellan djurkaraktärerna är stiligt fångat och personkarakteristiken sitter där den ska i varje streck.

Missbruk och vänskap

Fåfängan straffar sig då frosseriet bryter in. Snart sviker Kurre allt för mera popcorn, han rör sig i allt tveksammare kretsar och beroendet krossar honom. Som en spillra ligger han utslagen då hans sympatiska och alldagliga vän Råttan får honom på fötter. Den stramt hållna berättelsen om Kurres missbruk och vänskapens helande kraft skildras med humoristiskt grepp och visar sig rymma många möjligheter.
Intrigmässigt leker bilderboksmakarna med fabelns och moralitetens spikraka förlopp med ett sockrat slut med sensmoral i sikte. Tack vare det anspråksfulla bildberättandet öppnar sig berättelsen om fåfängans och frosseriets grepp om Kurre till en långt mer mångbottnad berättelse. Björnen som levererar popcorn i parkens mörkare hörn och hela hans anhang bjuder in till något som påminner om en deckarintrig med en karaktär som faller för frestelser och får lida för det. Balansgången mellan den viktorianska parkens romantiska konnotationer i kontrast mot den undre världens suspekta moral är fin. Kurre Snobb och popcornen är en vidsynt, tidlös allegori över girighet och fåfänga, både aktuell och underhållande i sin stilsäkra framtoning utförd i läckra färgskalor.

ANDRA LÄSER