”Jag är en fattig bonddräng” avslutade koranbränning i Stockholm

Den dansk-svenske högerextremisten och ledaren för partiet Stram kurs Rasmus Paludan genomförde en koranbränning i närheten av den turkiska ambassaden i Stockholm. Paludan hade säkert förväntat sig bråk men det blev mera av en munhuggning med åskådarna.

Rasmus Paludan bränner koranen i närheten av den turkiska ambassaden i Diplomatstaden i Stockholm
Richard Nordgrenrichard.nordgren@hbl.fi
21.01.2023 19:59 UPPDATERAD 21.01.2023 20:07
När Rasmus Paludan senast, vid påsken, brände koranen på olika håll av Sverige ledde det till omfattande kravaller där sten kastades på polis och ambulanspersonal. Då misstänkte polisen att upploppen var organiserade bland annat av brottslingar som vill hämnas på polisen.
På lördagen när Paludan protesterade, den här gången i Diplomatstaden i närheten av Turkiets ambassad, var polispådraget stort med poliser i uniform, civilklädda, ridande poliser och en polisbåt som guppade bland isflaken i Djurgårdsbrunnviken – allt för att skydda Rasmus Paludan.
Paludan kikar ut från polisbilen för att se om det är dags för hans ”protest”.
När Paludan rullade in i en polis-BMW med tonade rutor tittade han ut några gånger för att se hur stor publik hans ”protest” skulle ha. När han sedan började var anslutningen stor om man räknar med poliser och journalister. Antalet anhängare och motståndare var högst femtio.
En av dem som gillar Paludan är Viveka Gustavsson. Hon har inte röstat på Stram kurs Sverige, partiet fick 156 röster i höstens riksdagsval, men hon säger ”han är här för att rädda Sverige”.
– Att rösta på dem skulle ha varit bortkastat. Det är ett så litet parti.
Viveka Gustavsson är en av Paludans anhängare men röstade inte på honom i riksdagsvalet – ”det är ett så lite parti att det är bortkastat”.
– Alla invandrare är inte gängkriminella eller våldtäktsmän, säger Gustavsson, det finns faktiskt många som är hederliga.
Därför håller hon inte riktigt med partiets danska devis ”de ska ud”. De som är hederliga och följer regler får stanna kvar.
Juristen Paludans budskap är hela tiden detsamma: koranen är en dum bok, Muhammed är en falsk profet och pedofil och allt är invandrarnas fel. Speciellt förstås de muslimska.
Paludan gör allt för att ställa till med oroligheter. Bland annat visade han upp en teckning som heter Muhammed i duschen.
Medan han räknar upp allt som är invandrarnas fel, varför Sverige är ett konstigt land som har tagit emot så många invandrare – ”inget annat land tänker som Sverige” - och visar upp en teckning av Muhammed i duschen får han mothugg av ”Abbe” i publiken.
– Varifrån är du, ropar Paludan.
”Abbe” som har bott tio år i Sverige utmanade Rasmus Paludan när han nedsättande drog alla invandrare över samma kam.
– Jag är svensk, svarar ”Abbe” på lite bruten men fullt förståelig svenska, jag har bott här i tio år.
– Då borde du tala bättre svenska, menar Paludan och vill inte fortsätta meningsutbytet för allt ljus ska nog vara på honom.

Paludan är svensk

En stor del av protesten går åt till att förklara att Paludan och Stram kurs inte alls är högerextremistiskt och att han är dubbelmedborgare, dansk och svensk. Och han talar en korrekt svenska.
Han berättar drömmande om hur han växte upp i Sverige på 1990-talet och att det var ett samhälle där alla kunde känna sig trygga, och glömmer bort hur skurkarna i den svenska historien har varit: finländare, chilenare, jugoslaver och andra från Balkan. För att inte tala om kriminella motorcykelgäng som också har sprängt och skjutit. Nu heter fienden som Paludan och en del andra partier i Sverige pekar på: muslimer.
När Paludan har bränt koranen och märkt att de som har samlats för att se hans protest inte kommer att ställa till med kravaller bland ambassaderna i Diplomatstaden gör han något oväntat. Han börjar sjunga. Inget nationalistiskt utan Fattig bonddräng av Astrid Lindgren. När han har sjungit klart skyfflas han i väg men inte till polisbilen utan ner för slänten till den väntande polisbåten som kurvar i väg mellan isflaken. Åskådarna släntrar i väg från inhängnaden där Paludan hade orerat och det pyr lite i den brända boken som ligger på den frusna gräsmattan.

Flera demonstrationer

Samtidigt pågår en motdemonstration för den turkiske presidenten en bit i från. Några kilometer bort, på Norra Bantorget, hölls också ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen. Det arrangeras av Kurdiska demokratiska samhällscentret. Ungefär 500 personer deltog i den.
Alla demonstrationer förlöpte lugnt.
Utrikesminister Tobias Billström kommenterar koranbränningen på Twitter med att den svenska regeringen absolut inte accepterar den här typens provoktationer mot muslimer även om den svenska lagstiftningen tillåter opinionsyttringar också på den här nivån.
På lördagsmorgonen hade Turkiet meddelat att landet stoppar den svenske försvarsministern Pål Jonsons besök i landet till följd av händelserna.

ANDRA LÄSER