Bekräftat: Jokerit lämnar den ryska ishockeyligan KHL

Jokerit meddelade på tisdagen att klubben lämnat KHL. Hur klubbens framtid ser ut är fortfarande oklart.

Jokerit spelar inte i KHL nästa säsong.
05.04.2022 13:31 UPPDATERAD 05.04.2022 17:38
Helsingforslaget Jokerits vara och icke-vara i den ryska ishockeyligan KHL har varit ett hett samtalsämne i vår.
Då Ryssland inledde sitt oprovocerade krig i och mot Ukraina i februari meddelade Jokerit att klubben drar sig ur slutspelet och avslutar säsongen.
Sedan dess hade klubben fram till tisdagen inte sagt något om sin framtid i den ryska ligan med starka kopplingar till Kreml och president Vladimir Putin.
På tisdagen publicerade KHL en lista över de lag som kommer att spela i ligan säsongen 2022–23. Jokerit finns inte med på listan.
Några timmar efter att KHL meddelat att Jokerit inte spelar i ligan nästa säsong publicerade klubben ett kort pressmeddelande.
Här är pressmeddelandet i sin helhet:
"Jokerit lämnar KHL. Jokerit har tagit beslutet att klubben inte fortsätter i KHL. Jari Kurri lämnar samtidigt sin plats i KHL:s styrelse. Vi kommer att informera om Jokerits framtidsplaner så snart som möjligt"
Jokerit spelade i KHL 2014–22.
HBL har försökt nå Jokerits ägare och vd Jari Kurri för kommentarer.
KHL:s president Alexej Morozov kommenterar Jokerits och Dynamo Rigas avhopp från KHL för den ryska sajten Championat.
– Beskedet vi fått då vi kommunicerat med klubbarna (Jokerit och Dynamo Riga) är att de inte kommer att spela i ligan. Vi känner inte till vad som kommer att ske med de här klubbarna eller med det politiska läget i länderna, säger han.
– Om Riga och Jokerit vill återvända till KHL i framtiden kommer vi att granska situationen och se enligt vilka villkor det kan ske.
För KHL.ru sade Morozov att han varit i kontakt både med Jokerit och med Dynamo Riga.
– Hittills är det bara Dynamo Riga som skickat in ett officiellt brev till styrelsen där de meddelat att Juris Savickis avgår från styrelsen. Jag har varit i muntlig kontakt med Kurri och han har meddelat att han lämnar styrelsen, säger Morozov.
Dynamo Riga meddelade i februari att man lämnar KHL för gott.

ANDRA LÄSER