Ny fjäder i hatten: Lina Lehtovaara dömer i VM 2023

Den finlandssvenska fotbollsdomaren Lina Lehtovaara är klar för nästa stora mästerskap: fotbolls-VM 2023.

I fjol fick Lina Lehtovaara döma en Champions League-final, i ett EM och i ett U20-VM. Sommaren 2023 agerar hon huvuddomare i VM i Australien och Nya Zeeland.
Nyheter HBLnyheter.hbl@ksfmedia.fi
09.01.2023 17:04
I fjol skrev finlandssvenska Lina Lehtovaara ett stycke finländsk fotbollshistoria då hon dömde damernas Champions League-final i Turin för att sedan också skipa rättvisa i sommarens EM i England samt i U20-damernas VM i Costa Rica.
Nästa stora mästerskap blir VM i Australien och Nya Zeeland som spelas nästa sommar mellan den 20 juli och 20 augusti. Det är första gången som damernas VM har delat värdskap och första gången som 32 lag deltar i turneringen.
”Det är det största mästerskapet för damer någonsin, så förväntningarna är förstås högt ställda. Jag väntar ivrigt på att få döma möten mellan världens toppnationer”, säger Lehtovaara på Bollförbundets webbplats.
Lehtovaara är en av 33 huvuddomare i VM. Fjolårets mästerskap hon dömde i vägde tungt i vågskålen på internationella fotbollsförbundet Fifa ritade upp listan på VM-domare. 
”Det här var ett konkret mål sedan förra VM. Då jag för ett par år sedan utsågs till en kandidat till VM förstod jag att det är möjligt på riktigt. Det var spännande att vänta på Fifas beslut”.

"Hon hör absolut hemma i VM"

Mattias Gestranius, elitdomarcoach på Bollförbundet och tidigare toppdomare, ser Lehtovaaras VM-uttagning som en betydande grej för finländsk domarverksamhet.
”Det här är ett tecken på att vi gjort saker bra och att man från en liten fotbollsnation kan ta sig till den internationella toppen. Vi måste skapa en miljö varifrån domare också i fortsättningen kan nå framgång. Lina är ett modellexempel på hur man kan nå sina mål genom målmedvetet arbete. Hon hör absolut hemma i VM”, säger Gestranius.

ANDRA LÄSER