Infantino: ”Bästa VM någonsin”

Gianni Infantino var en timme sen till sin egen presskonferens inför finalhelgen i fotbolls-VM i Qatar. Väl på plats östa han åter beröm över arrangemanget.

Gianni Infantino höll sin andra presskonferens i Doha. Bild från den första.
16.12.2022 15:00 UPPDATERAD 16.12.2022 15:08
Två gånger under fotbolls-VM i Qatar har Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino skapat rubriker med sina egna presskonferenser.
Under den första den 19 november handlade det om vad han sade, den andra inleddes med frågetecken.
Presskonferensen med Infantino inför helgens VM-avslutning skulle startat 11.30 finsk tid, strax efter tolv hade den fortfarande inte dragit i gång. 12.30 – en timme försenad – tog schweizaren plats på scenen i Doha.

”Global på riktigt”

Med en ursäkt påbörjade han sitt tal med att berätta att anledningen till den sena starten var ett styrelsemöte som drog ut på tiden. Sedan började berömmet flöda.
– Det första jag vill ta upp är det enhälliga beröm från styrelsen för detta mästerskap. tack för alla som har bidragit till alla som gjort detta till det bästa någonsin, sade Infantino och tog upp det historiska med värdlandet, men också det historiska som skett på planen.
– Fotbollen är för första gången global på riktigt. Speciellt med ett afrikanskt land, ett arabiskt land i semifinal. Vi har också haft den första kvinnliga domaren i VM i Stéphanie Frappart från Frankrike.
Infantino har varit öppen med sitt stöd för värdlandet Qatar, trots omfattande kritik från omvärlden mot landets bristande mänskliga rättigheter och misstänkt korruption.

Omtalat öppningstal

I sitt öppningstal inför mästerskapet uttryckte Infantino något som kan tolkas som stöd åt hbtqi-rörelsen i Qatar samt till de gästarbetare som jobbat under dåliga förhållanden för att färdigställa VM-arenorna i tid.
– I dag känner jag mig som en qatarier, som en arab, som en afrikan, som homosexuell, som en migrantarbetare, sade han.
Infantino påbörjade sedan en uppläxning av medierna, som han menar varit selektiva i sin rapportering kring mästerskapet. Han kallade dessutom kritiker av mästerskapet för hycklare.
– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar.
– Det betyder inte att vi inte ska peka på saker som inte fungerar här i Qatar. Det finns saker som måste ses över, men de här ensidiga moralpredikningarna är bara hyckleri, rasade han.

ANDRA LÄSER