Tähti årets idrottare – "Drömde om det här i smyg"

Idrottsgalan bjöd på något historiskt: en paraidrottare, Leo-Pekka Tähti, valdes till årets idrottare.

STJÄRNAN. Leo-Pekka Tähti är årets idrottare.
Äntligen! Femfaldige paralympiska guldmedaljören Leo-Pekka Tähti kan nu titulera sig årets idrottare – något en paraidrottare aldrig kunnat göra tidigare.
Tähtis säsong kulminerade i 100-metersfinalen i paralympiska spelen där han i överlägsen stil fick revansch på VM-silvret han vann tidigare i sommar.
– Placeringsmässigt var säsongen en fullträff. Efter silvret var målet att förbättra i para-OS och att putsa världsrekordet, vilket jag gjorde, säger Tähti.
Tähti visar inga känslor då han talar om prestationen och idrottarpriset som fått glädjetårar att rinna i åratal. Han vet att han förtjänar allt.
– Om man inte tar med det som man kan nå i tävlingar så är det här nog det tuffaste jag gjort under karriären. Tidigare vågade jag inte ens drömma om det här. 2012 var det så nära och efter det trodde jag att jag aldrig får chansen igen, säger Tähti och syftar på året då seglaren Tuuli Petäjä-Sirén blev årets idrottare efter OS-silvret i London.
– Men jag drömde om det här i smyg. Jag drömde att jag ännu tar och vinner det här priset, fortsätter Tähti och tittar stolt på den gyllene diskusen.
Tähti har i åratal varit handikappidrottens galjonsfigur och en gestalt som så gott som hela Idrottsfinland – senast nu – känner till. Det var en stor bragd för honom själv men också för honom den så kära handikappidrotten.
– Det är fint att handikappidrotten fått den respekt som jag länge velat och hoppats att den får. Nån gräns har nu överskridits, säger Tähti.

En makalös väg till titeln

Då Tähti smällde till med två guld i para-OS i Aten 2004 tog han hem priset för årets paraidrottare, samma pris fick han tre år senare. Utnämningen till årets idrottare var ingalunda Tähtis första genombrott – men nog det absolut största.
Efter sitt andra raka guld i paralympiska spelens hundring i rullstol 2008, tog han priset för årets paraidrottsdåd, I Idrottsgalan 2011 blev han vald till årets friidrottare. Efter att Tähti fortsatte sin guldsvit till tre raka i London 2012 valdes hans prestation i finalen till årets idrottsögonblick.
2004, 2008 och 2012 var det en OS-medaljör som valdes till årets idrottare och också bronsmedaljören från Rio, boxaren Mira Potkonen, fanns med i årets race. Men nu var det Tähtis – och paraidrottens – tur.
ANDRA LÄSER