Ägg hör påsken till

Här är några fakta om påskbordets centralpunkt.

Katolsk tradition

Att äta ägg till påsk är en gammal katolsk sedvänja. Hönsen började värpa på våren och det var förbjudet att äta kött och ägg under fastan. Alla ägg sparades till påsken. Seden att måla ägg omtalas på 1700-talet.

Hönan och ägget

I hönans äggstock finns äggulor som mognar med en dags mellanrum. Äggstocken stöter den mogna gulan ner i äggledartratten. Här kan ägget befruktas. Gulan glider sedan ner i äggledaren där vitan bildas. Det tar cirka tre timmar. I sista steget läggs skalet på, vilket tar cirka 20 timmar. Ägget kommer sedan ut genom den gemensamma kanalen för avföring, urin och ägg. Att värpa ägget tar 5-10 minuter.

Näringsbomb

Äggen är fullproppade med protein, och större delen finns i den tjocka vitan närmast gulan. Gulan ger också ett bra tillskott av vitaminer som A, E, D och mineraler som järn och selen. Skalet består i huvudsak av kalciumkarbonat och väger 7 gram.

Så kollar du färskheten

Bästa sättet att kolla äggets färskhet är att lägga det i en skål med vatten. Ett färskt ägg sjunker till botten, medan ett gammalt ägg flyter upp till ytan. Om det är några veckor gammalt reser det sig med den spetsiga ytan ned. Men även ett ägg som flyter kan vara ätbart. Bästa sättet är att lukta och smaka – ruttna ägg smakar och luktar mycket illa.

Färg efter sort

Äggens olika färg har ingenting att göra med hur de producerats, vilket är en vanlig missuppfattning. Vita höns värper så gott som alltid vita ägg och bruna höns värper bruna ägg. Skillnaderna i storlek på ägg beror helt och hållet på hönans ålder. Ju yngre hönan är, desto mindre blir äggen.

Gammalt livsmedel

Människor har ätit ägg sedan lång tid tillbaka. Först samlade man ägg från vilda fåglars bon. Människan började ha höns för omkring 4 000 år sedan, och dagens tamhöns härstammar från vilda höns i Indien och Sydostasien.
Källa: Svenska ägg, Livsmedelsverket, NE.
ANDRA LÄSER