Rysslands försvarsminister hotar med trupper nära finska gränsen

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu hotar att upprätta nya militärbaser i västra delen av landet, nära den finska gränsen. Anledningen är Finlands Natoansökan.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu. Arkivbild.
20.05.2022 13:49 UPPDATERAD 21.05.2022 09:17
Vid en presskonferens på fredagen meddelade den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu att Ryssland kommer att öka sin militära närvaro i närheten av den Finska gränsen. Sjojgu ser den eventuella finska Natoutvidgning som ett militärt hot och hävdar att spänningarna i regionen har ökat. Det rapporterar AFP.
– Våra närmaste grannar, Finland och Sverige, har ansökt om att gå med i Nato. Därav fortsätter spänningarna att öka inom det västra militära distriktets ansvarsområde.
Försvarsministern tillägger att Ryssland vidtar lämpliga motåtgärder. Enligt Sjojgu kommer tolv nya militära enheter och divisioner att etableras i västra Ryssland i slutet av detta år.
Rysslands militär delar upp sin verksamhet i fem distrikt. Det västra distriktet omfattar i grova drag den europeiska delen av Ryssland.
Finland och Sverige ansökte formellt om att gå med i försvarsalliansen på onsdagen. President Vladimir Putin sa på måndagen att ett svenskt och finskt Natomedlemskap inte utgör något hot mot Ryssland, men varnade samtidigt för att Ryssland skulle svara på en utvidgning av militär infrastruktur i områden som går med i försvarsalliansen.

ANDRA LÄSER