De cyklar till Paris för cancerbarn

De blir allt fler, cyklisterna i gula tröjor och med gula cyklar. Det nordiska välgörenhetsprojektet Team Rynkeby samlade i fjol 6,5 miljoner euro till förmån för cancerdrabbade barn och deras familjer.

Tränar tillsammans. Det viktigaste är gemenskapen där man gör något gott för andra, samtidigt som man håller sig själv i form, säger Heidi Valkeakari och Roni Jaarte, som cyklar i Team Rynkebys Esbolag.
05.07.2016 12:12 UPPDATERAD 05.07.2016 13:39
– Själva cyklingen är inte det viktigaste, utan det handlar om gemenskapen. Du gör något gott för andra men håller också dig själv igång.
Det säger Esbobon Heidi Valkeakari, medlem i Team Rynkebys Esbolag. Hon brukar cykla till jobbet och har också gjort längre färder.
Tränar tillsammans. Det viktigaste är gemenskapen där man gör något gott för andra, samtidigt som man håller sig själv i form, säger Heidi Valkeakari och Roni Jaarte, som cyklar i Team Rynkebys Esbolag.
– I cykelsadeln upptäcker man Finland på ett helt annat sätt. Det är det jag njuter mest av.
Teamkompisen Roni Jaarte från Helsingfors var en aktiv hobbycyklare, främst på terrängcykel, då han hörde om Rynkeby. Han gillade idén, besökte deras informationsträff och ansökte om att få vara med.
– När jag talade med min fru blev också hon intresserad. Barnen har flyttat ut hemifrån och vi har nu tid för det här.
Med en modern landsvägscykel vänjer man sig lätt vid farten.
– När jag cyklar med min gamla cykel undrar jag hur jag alls har kunnat åka med den, skrattar Jaarte.

Tour de France-backe

De som vill vara med förpliktar sig till att samla pengar och hålla sig i skick för att orka cykla till Paris. Deltagarna tränar därför hela vintern tillsammans med sina lag. Esbolaget har i vinter sysslat med bland annat spinning och långfärdspromenader på upp till trettio kilometer.
Kvällen för intervjun väntade ett tio kilometers tempolopp i norra Esbo.
– Varje vår måste man bygga upp cykelkonditionen på nytt. Första gången man är ute undrar man hur man ska komma upp för backarna igen, säger Marketta Rosenqvist, som vintertid skidar och åker långfärdsskidskor.
Hon är från Åbo men cyklar i Tammerforslaget. Den här kvällen var hon på besök i Esbo.
– Man ska ha cyklat 2 500 kilometer den här säsongen innan man får starta till Paris.
1 300 kilometer. Marketta Rosenqvist har kört talrika långa cykellopp i Finland, Sverige och Danmark, men färden till Paris är i en klass för sig.
Tammerforsteamet cyklar först till Helsingfors och sedan 1 300 kilometer från Travemünde till Paris. En av etapperna går via fjolårets Tour de France-backe Mur de Huy i Belgien.
– Lutningen är som värst cirka 25 procent. Jag har byteskassett för bakhjulet för att få terrängcykelutväxling.

Finland får två nya team

De 38 nordiska lagen har lite olika rutter och tidtabeller, för trafiksäkerhetens och inkvarteringens skull.
– Jag var i Paris när jag var nitton, så det ska bli skönt att komma dit igen, säger Rosenqvist, som har kört talrika långa cykellopp i Finland, Sverige och Danmark.
Framme är de på lördagen den 16 juli.
– Då vi kommer till Paris kör vi de sista kilometerna tillsammans. Det ser häftigt ut, säger Valkeakari.
Hon var med för första gången i fjol. Det var också första gången hon besökte Paris.
Det viktigaste är ändå att samla in pengar. För Valkeakari var det en känslostark stund då det klarnade att de finska lagen i fjol lyckats fördubbla sin insamlingssumma.
Finland hade fyra lag, i Esbo, Helsingfors, Jyväskylä och Tammerfors. Nästa år blir de fler.
– Det ska grundas egna lag också i Åbo och Uleåborg, säger Rosenqvist.
För henne är Team Rynkeby viktigt på ett speciellt plan. Hennes man dog i cancer för många år sedan.
– Våra tre barn var i tonåren och vi fick mycket stöd av Sydvästra Finlands cancerförening. Det var väldigt viktigt för oss och därför vill jag ge något tillbaka med det här.
Nallen är med. Många personifierar sina gula cyklar med ett litet mjukisdjur.

ANDRA LÄSER