Kommentar: Yles burk-censur är som en fläkt från Sovjetunionen

Yles förhållningssätt till kommersiella budskap är fullständigt ologiskt, orimligt och ojämlikt. 

Perttu Hyvärinen väckte uppmärksamhet, både med sin sponsor och sin tionde plats i skiathlon.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
26.02.2023 15:41
Det blev en soppa när Perttu Hyvärinen bestämde sig för att hålla upp en måltidsburk i Yles direkta tv-sändning. Det var ett medvetet brott mot hans avtal med Skidförbundet. Hyvärinen bestraffas med 3 000 euro i böter, skriver IS. Ett litet pris att betala för den extra uppmärksamhet som hans sponsor Komero Food gavs.
En lite mer märklig episod utspelade sig i Yles sportnyheter senare under fredagskvällen, då måltidsburken magiskt hade suddats ut. Det är lite svårt att förklara för vanliga tv-tittare, eftersom Fischers logo syntes helt tydligt i tv-bilden, precis som Swixlogon på Hyvärinens mössa. Ett liknande fall var Iivo Niskanens Red Bull-dryck i VM i Falun 2015. Då var också Yle framme med censurpennan.
Bakgrunden finns i lagen om Rundradion AB, enligt vilken Yle inte får sända reklam. Enligt Yles etiska regler undviker Yle också att avsiktligt visa reklam som placerats ut i samband med idrottsevenemang. Produktplacering, marknadskommunikation och smygreklam är inte heller tillåtet, enligt Yles etiska regler.

ANDRA LÄSER