Ukrainas kärnkraft är igång igen

Efter Rysslands "energiterror" har Ukraina nu kunnat kopplat in flera kärnkraftverk på nätet igen. De blir ett stort bidrag i återställandet av elförsörjningen, meddelar ukrainska myndigheter. Onsdagens bombningar var de kraftigaste mot energisystemet sedan kriget började, enligt energiminister Herman Halusjtjenko.

Mörker i ett strömlöst samhälle i Kiev-regionen, tidigt på torsdagen.
TT
24.11.2022 07:47 UPPDATERAD 24.11.2022 12:16
Ukraina har kontrollen över tre av sina fyra kärnkraftverk. Samtliga snabbstoppades under bombardemanget i onsdags. Men efter intensivt arbete kunde de åter kopplas in på nätet på torsdagsmorgonen, säger Herman Halusjtjenko i tv.
Däremot levererar de ännu inte el, men det kommer.
– Vi förväntar oss att till kvällen kommer kärnkraftverken att komma i gång med att pumpa in el i nätet, vilket på ett tydligt sätt kommer att minska underskottet, säger ministern.

Från 70 till 25 procent

Ukraina har redan stor vana av snabba reparationer i Rysslands invasionskrig. Natten till torsdagen beräknade borgmästare Vitalij Klytjko att ungefär 70 procent av huvudstaden stod utan el. Bara några timmar senare meddelade myndigheter att "25 procent av byggnaderna förblir utan energi, och är i nödläge", skriver CNN.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han tidigare i veckan talade under ett Natomöte.
Försörjningen har också beskrivits som fläckvis och opålitlig, på många håll behövs även sedan tidigare rullande avstängningar för att elnätet inte ska kollapsa.
Detta samtidigt som vintern drar in, med is, snö och minusgrader.

Brott mot mänskligheten

Sent på onsdagen talade president Zelenskyj via länk till FN:s säkerhetsråd i New York.
– Jag betonar ännu en gång: det är hög tid att stödja den ukrainska modellen för fred. Det borde inte finnas något utrymme för terror i världen, sade han enligt CNN.
Zelenskyj kallar den nuvarande ryska offensiven, mot civila snarare än militära mål, för "en modell av terror".
– När temperaturen sjunker under noll och tiotals miljoner lämnas utan el, värme och vatten som ett resultat av ryska projektiler mot energinätet – då är det ett tydligt brott mot mänskligheten.
Säkerhetsrådet möttes på begäran av Ukraina efter de ryska flygangreppen mot mål i mellersta och västra Ukraina på onsdagen, då el och vattentillförsel slogs ut bland annat i storstäderna Kiev och Lviv.
Ukrainsk eldgivning vid fronten i Cherson i söder.

Civila döda

Zelenskyj betonade som så många gånger förut behovet av moderna och effektiva luft- och robotvärnsystem till försvaret.
Den franske FN-ambassadören kallade de ryska attackerna mot det ukrainska energisystemet "ett tydligt brott mot den humanitära rätten".
– Målet är tydligt: att ställd inför militära nederlag sprida terror, sade Nicolas de Rivière i säkerhetsrådet.
Ett antal civila liv rapporteras ha krävts i onsdagens attacker. Samtidigt dödas enligt tidigare uppgifter många fler soldater varje dygn längs fronterna i öster. Informationsflödet därifrån är dock mycket knapphändigt.

ANDRA LÄSER