Ny spansk vänsterpakt vill bilda regering

De spanska socialdemokraterna (PSOE) är överens med vänsteralliansen Unidas Podemos om att bilda regering. Den nya vänsterpakten söker nu tillräckligt stöd i parlamentet, bland annat från baskiska nationalister.

Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez (tv) kramas med Unidas Podemos-ledaren Pablo Iglesias efter att ha skrivit under en pakt om att bilda en koalitionsregering.
Under en överrumplande presskonferens på tisdagen bekräftade båda partiledarna Pedro Sánchez (PSOE) och Pablo Iglesias (Unidas Podemos) att en "för-uppgörelse" (preacuerdo) om en koalitionsregering har nåtts.
Överenskommelsen förhandlades snabbt fram i all hemlighet redan under måndagen, dagen efter söndagens nyval, och tog snart sagt alla politiska bedömare på sängen.
Koalitionen – historisk om den blir verklighet – är öppen för "andra politiska krafter", enligt Sánchez som den närmaste tiden ska förhandla med andra mindre partier för att säkra att den tilltänkta vänsterregeringen klarar den kommande förtroendeomröstningen i kongressen (parlamentets underhus).

Aktivt eller passivt stöd

PSOE fick 120 mandat och Unidas Podemos 35 mandat i valet. Deras 155 mandat räcker inte för att nå egen majoritet. För det krävs 176 av kongressens 350 platser.
Det baskiska nationalistpartiet PNV (7 mandat) och vänster-ekologiska koalitionen Más País (3 mandat) har redan signalerat att de är beredda att stöda den nya koalitionen. Coalición Canaria (2 mandat) låter också positivt.
Men det räcker inte.
För Sánchez och Iglesisas återstår att förmå till exempel katalanska separatistpartier att hoppa på tåget eller åtminstone lägga ner sina röster. Här kan republikanska ERC (vänster) med sina 13 mandat bli tungan på vågen.

"Vaccin mot extremhögern"

Sánchez och Iglesias framträdde i parlamentet och skrev inför medierna under den gemensamma överenskommelsen. I den ingår tio huvudteman, varav det första är "konsoliderad tillväxt och jobbskapande", enligt spanska medier.
Sánchez lovar "en rakt på sak progressiv regering" som ska hålla under hela den fyra år långa mandatperioden:
– Den här kompromissen är ett förslag för att lösa upp dödläget i Spanien.
Iglesias kallar lösningen "ett vaccin mot extremhögern", syftande på att högerradikala Vox ryckte fram i valet och nu är Spaniens tredje största parti.
– Den här progressiva koalitionsregeringen kombinerar PSOE:s erfarenhet med Unidas Podemos mod, sade han.
Ingen av de tilltänkta regeringsbildarna tog några frågor från journalisterna.

Katalanska frågan – igen

En annan huvudpunkt i vänsterpaktens program är "garanterad samlevnad i Katalonien". I flera år har den katalanska frågan dominerat spansk politik.
Den olagliga folkomröstningen och självständighetsförklaringen hösten 2017 ledde till att nio katalanska separatistiska politiker och ledare i förra månaden till långa fängelsestraff.
Såväl Sánchez som Iglesias är emot att Katalonien får självständighet. Men Iglesias anser, till skillnad från Sánchez, att befolkningen i regionen ska få chansen att avgöra den infekterade frågan i en laglig folkomröstning.
Andra svåra frågor för PSOE och Unidas Podemos blir att enas kring är budgeten, statens underskott, arbetsrätten, bostadspolitiken och skatterna. Så – hur länge kommer äktenskapet mellan traditionell socialdemokrati och radikal vänsterpolitik att vara?

Forna fiender

Sedan Iglesias inför smattrande kameror lovat Sánchez sitt partis trohet omfamnade de brett leende varandra, vilket fick folk i kongressrummet att hörbart reagera.
Båda herrarna har tidigare illa dolt hur mycket de ogillar varandra. I samtalsrundorna efter nyvalet i april vägrade Sánchez att släppa in Unidas Podemos i en ny regering, en låsning som ledde fram till söndagens nyval.
Där blev resultatet sådant att Sánchez nu vackert måste ta skeden i vacker hand. Iglesias blir Spaniens nye vice premiärminister om deras plan går i lås.
Vilka ministerposter Unidas Podemos får är ännu oklart, men det blir knappast några av de tyngre portföljerna.
ANDRA LÄSER