Sveriges försvarsminister: Ryssland får gå till sig självt

– Ryssland ska söka problemen hos sig själv och inte hos andra. Så svarar Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist på att Putin-fotsoldaten Aleksej Pusjkovs uttalande att Finland och Sverige ska be Nato sluta röra sig nära Rysslands gränser i Östersjön.

Ryssland provocerar. Svenska försvarsministern Peter Hultqvist (t.v.) köper inte den ryska retoriken kring säkertsläget i Östersjöområdet.
VISBY
Aleksej Pusjkov är ordförande för informationsutskottet i ryska senaten. I måndagens HBL trappade han upp retoriken och sade att "Ryssland svarar" eftersom "Nato har blivit väldigt aktivt på Östersjön den senaste tiden". Han uttryckte att han vill att Finland och Sverige ska ta upp detta med försvarsalliansen som de har ett partnerskapsförhållande till.
– Vi tänker inte vidta några åtgärder. Det är så att annekterar man Krim, bedriver man krig i Georgien, bedriver man väpnad konflikt i Ukraina – då är det man själv som är orsaken till det nya säkerhetspolitiska läget, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist till HBL i Almedalen.
Enligt honom är det det ryska agerandet med höjd militär kapacitet och kärnvapenretorik som har lett till att de baltiska länderna har bjudit in styrkor från Natoländer, för att höja tröskeln och känna sig säkrare.
I vår har Nato sänt in 4 500 militärer i fyra stridsgrupper till medlemsländerna Estland, Lettland, Litauen och Polen.
Ett ryskt stridsflyg flög strax före midsommar anmärkningsvärt nära ett svenskt signalspaningsplan i internationellt luftrum över Östersjön och Sverige svarade med att kalla upp den ryska ambassadören. Också ett amerikanskt plan råkade ut för en liknande incident. Tidigare har ryska plan kränkt finskt luftrum.
Peter Hultqvist säger att Ryssland får söka problemen hos sig själv.
– Det är inte svenska flygplan som har flugit provocerande i internationellt luftrum, det är ryska flygplan som har gjort det. Det är ett ryskt flygplan som har gjort att vi var tvungna att kalla upp ambassadören. Man har rätt att flyga på internationellt luftrum utan att behöva hamna i en säkerhetshotande situation.

ANDRA LÄSER