Mauri Kunnas livsverk blir utställning

Mauri Kunnas hundar och tomtar får en permanent utställning på WeeGee i Esbo i höst.

Arkivbild från 2017 när Mauri Kunnas, med närmare fyra decennier som barnboksförfattare och illustratör, nominerades för första gången till Finlandia Junior-priset, för boken Koiramäen Suomen historia.
22.09.2022 17:09
De flesta finländare har säkert någon gång stött på illustratören och barnboksförfattaren Mauri Kunnas tomtar och historiska hundar – eller om inget annat hans Herr Hakkarainen på ett tuggummipaket. Nu ställs delar av Kunnas livsverk ut på en permanent utställning på WeeGee i Esbo.
Utställningscentret skriver i ett pressmeddelande att besökarna bland annat kommer få ta del av Kunnas teckningar över Finlands historia och Korvatunturi, men även hans politiska karikatyrer och detaljrika serieteckningar som alla kanske inte är bekanta med sedan tidigare.
I utställningen, som öppnar fredagen den 7 oktober, ingår även handfasta element. Besökarna kan kliva ner i en krater på månen, eller hoppa ombord på en sjörövarbåt, skriver WeeGee i pressmeddelandet.

”En speciell sak”

Kunnas – som fyller 72 år i år – säger i pressmeddelandet att det känns lämpligt att ställa ut delar av sitt livsverk just nu, eftersom han hunnit samla på sig en rätt stor mängd arbeten genom åren.
”Jag anser det vara en hedersbetygelse för mig och jag är särskilt glad över att utställningen uttryckligen hålls i Esbo och på WeeGee. Som Esbobo är det en speciell sak att få utställningen just hit, eftersom WeeGee är ett betydande utställningscenter och förlänar en viss glamour”, säger Kunnas som premierades med både Esbos kulturpris och Esbomedaljen år 2011.
Under utställningen utlovas också möjligheten för lite nördigare fans att djupdyka i serietecknarens tekniker och metoder.
Kunnas första barnbok Suomalainen tonttukirja gavs ut 1979. Hans böcker har sedan dess sålts i cirka 10 miljoner exemplar, och hans verk har översatts till över 40 språk.

ANDRA LÄSER