Glöm grädden och satsa på känslan – så får du till en italiensk carbonara

Älskad världen över, men som så många genier ofta missförstådd. Spaghetti alla carbonara är en lättlagad favoriträtt som ändå kräver förnuft, känsla och rätt handlag.

Spaghetti alla carbonara är en älskad pastarätt som förtjänar att tillagas med både förnuft och känsla.
11.03.2022 11:30 UPPDATERAD 11.03.2022 17:48
Låt oss ta det viktigaste först: Ingen jäkla grädde. Det kvittar vad din mamma, bror, hushållslärare eller granne har sagt. Det ska inte vara grädde i en carbonara. Lagar man den på rätt sätt är det ingen konst att få till den där ljuvliga krämigheten utan att blanda in mejeriprodukter som alls inte hör hemma i originalet.
Matsätten har sitt ursprung i trakten kring Rom, där man aldrig skulle komma på tanken att hälla i grädde. Själva namnet tros betyda ”kolarhustruns spaghetti” och syftar på att rätten är prickig av peppar som vore den tillagad i en kolkällare.
Antagligen finns det lika många recept på denna favoritpasta som den har fans, men principen är densamma:

ANDRA LÄSER