Metoo-våg i Egypten efter uppmärksammat fall: "kallhamrad och utstuderad list"

En ny metoo-våg sveper över Egypten efter anklagelser om en rad uppmärksammade sexuella övergrepp. Några av offren är minderåriga och i sociala medier flammar vreden.

En ung man, med sina vänner i släptåg, tafsar på en kvinna då hon går över en gata i Kairo. Arkivbild.
Kvinnornas anklagelser är likartade: Med kallhamrad och utstuderad list lurade den unge mannen sina många offer. Mannen är en före detta student vid American university i Kairo, ett av de mest prestigefulla elituniversiteten i Egypten.
Det var när kvinnliga studenter, som säger sig ha blivit utsatta för samme man, fick kontakt med varandra via sociala medier som den nya metoo-vågen tog fart.
Kvinnorna hävdar att det hela började med att mannen genom gemensamma vänner i sociala medier nästlade sig in i kvinnornas nätverk, för att därefter sätta sin plan i verket.

Hoppas på verklig förändring

Sexuella övergrepp och trakasserier är djupt rotade problem i Egypten där kvinnor ofta tvingas kämpa mot en konservativ kultur där kvinnans ärbarhet anses som viktig för familjens rykte.
Men kvinnorättsaktivister i Egypten hoppas nu på en verklig förändring när det gäller hur myndigheterna hanterar anklagelser om sexuella övergrepp.
– Efter det här fallet kommer allting att bli helt annorlunda, ingenting kommer att bli som förut, säger advokaten Nehad Abo El Komsan till nyhetsbyrån AP.
Nehad Abo El Komsan är ordförande för Egyptiska centret för kvinnors rättigheter och företräder flera av de kvinnor som riktar anklagelser mot mannen.
Det finns tecken på att hon kan ha rätt, inte bara för att myndigheterna denna gång har reagerat och agerat ovanligt snabbt. Utöver det har Al-Azhar-universitetet, en av den sunnimuslimska världens mest inflytelserika institutioner, i ett uttalande ifrågasatt gamla normer och uppfattningar, som till exempel att kvinnan har sig själv att skylla om hon blir utsatt för brott om hon klär sig "utmanande".
Studenter på American universitys campusområde i Kairo. Anklagelser från hundratals kvinnor gör gällande att en före detta manlig student vid universitetet har gjort sig skyldig till våldtäkt och sexuella trakasserier. Arkivbild.

Snyfthistoria som lockbete

Ett konto har också skapats på Instagram dit redogörelser och berättelser har strömmat in om mannens påstådda övergrepp. Kvinnorna berättar om hur han smickrat dem till en början, för att sedan få dem att skicka intima bilder på sig själva.
Mannen påstås sedan ha använt bilderna för att utöva utpressning mot kvinnorna och förgripit sig på dem. En del av vittnesmålen kommer från personer som var minderåriga då brotten ska ha begåtts, rapporterar AP.
Många av kvinnorna vill vara anonyma men ett tiotal kvinnor har polisanmält mannen som har häktats, misstänkt för våldtäkt och utpressning.
Instagramkontot har blivit ett nav i anklagelserna. Dagen efter att det hade startats följde 26 000 personer uppdateringarna, enligt ett inlägg på kontot. Nu, tre veckor senare, har det 165 000 följare. Förutom att lägga upp anklagelser mot mannen delas råd om hur man kan stoppa någon som försöker manipulera en och tips om självförsvarstekniker.
Mannen har erkänt att han har utövat utpressning mot åtminstone sex flickor och hotat med att skicka känsliga bilder till deras föräldrar, uppger den egyptiska åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Sexuellt våld i Egypten

En av de vanligast förekommande typerna av sexuellt våld som anmälts i Egypten handlar om övergrepp vid offentliga manifestationer och liknande.
I samband med revolten 2011 som ledde till att president Hosni Mubarak störtades blev kvinnor ofta måltavla för mäns sexuella våld. Under massprotesterna blev kvinnor våldtagna, misshandlade och tafsade på.
I ett pressmeddelande den 15 juli välkomnar UN Women Egypt det faktum att det inom landet pågår en rörelse som uppmärksammar mäns sexuella våld mot kvinnor.
1999 upphävde Egypten den lag som möjliggjorde för en våldtäktsman att slippa straff, om han gifte sig med sitt offer.
Källor: AP, UN Women Egypt med flera.
ANDRA LÄSER