HBL på Åland: Därför är åländska moderater så nöjda att se Petteri Orpo på öarna

– Vi är jättenöjda med skalan på det här besöket. Det är inte vanligt att finländska partiordförande besöker Åland, säger Wille Valve, ordförande för Moderat Samling, då de nu lyckats få systerpartiet Samlingspartiet till öarna med hela partiledningen.

Samlingspartiet kommer på onsdagen att diskutera självstyrelselagen, säkerhet, energi och mycket annat med det åländska systerpartiet Moderat Samling. Här anländer partiledningen med Viking Glory.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
16.08.2022 17:37 UPPDATERAD 16.08.2022 19:01
– Vi har pratat länge om att de ska komma på besök. Men det har varit svårt, det har varit pandemi - det är jättebra att vi lyckats nu, säger Tage Silander, lagtingsledamot för Moderat Samling, om systerpartiets besök på Åland.
På tisdag anlände hela Samlingspartiets partiledning, som dessutom siktar på att bli störst efter nästa val. Det var mycket nöjda åländska moderater som tog emot dem.
På onsdagen ska partierna träffas och gå djupare in på Ålandsfrågor, men också diskutera Nato och Ålands ställning, energipolitik och andra frågor.
Mika Nordberg och Tage Silander var med i välkomstkommittén då Petteri Orpo (t.v.), Samlingspartiets partiledning och riksdagsgruppens ledning anlände till Mariehamn. – Vi är jättenöjda med skalan på det här besöket, säger de åländska moderaternas ordförande Wille Valve.
Några utspel om Åland för Samlingspartiets del utlovas inte just nu, det är mest dialog och träffar med stora åländska företag som står på agendan.
Orpo, som har lovat att träna sin svenska, kan bli lite testad av ålänningarna låter det som.
– Ja, det är jättebra, vi kommer att testa allihop, säger Silander.

Vill inte värdera SFP:s ministerbyte

Självstyrelselagen är en av de stora aktuella frågorna. Regeringsprogrammet utlovade en totalrevidering av lagen som skulle bli klar i år, då Åland firar hundra år av självstyre. Men processen är på hälft och beredningen har fått kritik.
Åländsk kritik har också riktats mot justitieminister Anna-Maja Henriksson som varit ansvarig minister. I slutet av sommaren meddelade SFP att ansvaret flyttas över från Henriksson till Thomas Blomqvist (SFP). Socialdemokraten Barbo Sundback har kallat det för en "nedgradering" och vädjar till statsminister Sanna Marin att ta tag i frågan.
Silander vill inte komma med bedömningar om ministerbytet inom SFP.
– Det är deras sak att bestämma arbetsfördelningen, vi gör det bästa vi kan med respektive person som är utsedd, säger han.
Moderatledaren Wille Valve påpekar att reformen också är hela regeringens ansvar.
Han blickar också mot Orpo, vars parti nu leder opinionsmätningarna. Som det är nu blir reformen knappast klar under den här regeringsperioden.
– Vi kan vara försiktigt positiva, för senaste gång självstyrelselagen utvecklades skedde då Petteri Orpo var finansminister, i Juha Sipiläs regering, säger han.
Då godkändes den delen av lagreformen som gällde finansieringen.
En möjlighet som debatteras är att dela upp reformen i delar också framöver.
– Vi får göra det bästa av situationen - och det kan vara att dela upp det. Att ta det som nu är givet och pricka av det, sedan tillsätta en kommitté som kan jobba vidare med de svåraste bitarna. Det kan bli så, och det är kanske ingen dum idé. För skulle man nu skicka i väg hela reformen skulle den antagligen inte få godkänt, säger Silander.
Wille Valve (åländska moderaterna), Antti Häkkänen och Petteri Orpo ser på Bomarsunds fästningar.
Moderaterna ger Finlands regering gott betyg för sin hantering av Finlands inträde i Nato med Ålands demilitariserade roll som en ingrediens.
– Det har man klarat mycket bra från Finlands sida med den lite halvknepiga situationen, och det är vi nöjda med, säger Silander.
Läs också: HBL följde Samlingspartiet till Åland – Orpo kräver timeout i vårdarkrisen

ANDRA LÄSER